Istraživanje: Nemci sada najsrećniji u poslednjih 30 godina

M.L.

Prema analitičarima, pre svega, to je posledica povoljne situacije na tržištu rada
(ilustracija, Nemački građani na okupljanju u Berlinu povodom klimatskih promena, septembar 2019.)

Nemci su sada srećniji nego ikad u poslednjih 30 godina. To proizilazi iz studije, tzv Atlasa sreće, koji je na osnovu istraživačkih anketa sastavila kompanija Dojče post. Nalazi ovog istraživanja su utoliko više zanimljivi jer je obavljeno u vreme tridesetogodišnjice (ponovnog ujedinjenja) Nemačke.

Zadovoljstvo životom, kako prenosi nemačka agencija DPA, raste kako u zapadnom, tako i u istočnom delu zemlje tj nekadašnjoj NDR (u ovom drugom delu čak nešto i brže). Na skali od jedan do 10 Nemci su svoje zadovoljstvo izrazili sa 7,14 poena što je nešto više nego lane (7,05 poena).

"Rekordnom nivou zadovoljstva i dalje najviše doprinose dobra situacija na tržištu rada i porast primanja domaćinstava, kao i sve veća odbojnost ispitanika prema negativnim izveštajima medija", komentarisao je profesor Bernd Rafelhušen (Raffelhüschen) sa Univerziteta u Frajburgu, jedan od autora ove studije.

U pokrajinama bivše zapadne Nemačke stepen zadovoljstva je i dalje nešto viši nego u nekadašnjoj NDR, iako se ta razlika smanjuje. Na zapadu je prosečni stepen zadovoljstva na nivou od 7,17 bodova, a na istoku iznosi tačno sedam bodova. Najzadovoljniji su, prema Atlasu, žitelji severno-nemačkog Šlezvig-Holštajna (7,44), potom Hesena (7,31) i Hamburga (7,27 bodova). Najmanje su zadovoljni građani istočno-nemačke pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija (6,87) i Brandenburga (6,76).

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...