Sandersova poreska sekira za najbogatije

M.L.

Predsednički kandidati američkih demokrata kao da se utrkuju u tome koliko treba "odrezati" bogatima
(foro, Berni Sanders, kandidat na američkim predsedničkim izborima koji se održavaju sledeće godine)

Kandidati za američkog predsednika iz redova demokrata nadmeću se u predlozima koliko treba oporezovati najbogatije Amerikance. U tom pogledu najradikalniji je, kako izveštava AP, politički veteran i "najleviji" kandidat, 78-godišnji senator Berni (Bernie) Sanders.

Na osnovu njegovog recepta, poreska obaveza za najbogatije bi se, prema proračunu ekonomista sa Univerziteta Berkli (Berkeley) povećala na čak 97,5 posto od prihoda. Istovremeno, sadašnji predsednik Donald Tramp se zalaže da ostane sadašnja poreska obaveza od 23 posto!

Ekonomisti s Berklija Emanuel Saez i Gabriel Zakmen (Zucman) su izračunali da bi u slučaju 400 najbogatijih Amerikanaca efektivno oporezivanje njihovih prihoda dostiglo 97,5 posto. Osim visoke stope  poreza na prihode, oporezuju se i imovina, posebno nepokretnosti, a obavezna su i izdvajanja za zdravstvenu zaštitu (posle ovog može se  očekivati da će Sanders konsultovati stručnjake kada iznosi svoje predloge o porezima...).

U odnosu na Sandersa, za demokratsku kandidatkinju Elizabet Voren (Elizabeth Waren) moglo bi se čak reći da je "prokapitalistička" – ona bi najbogatijima Amerikancima uzela "samo" 62 posto od prihoda.

elizabeth-warren-

Elizabet Voren

Sanders, koji sebe, inače, označava za demokratskog socijalistu, ne krije da bi on hteo da u narednih 15 godina broj američkih dolarskih milijardera smanji za polovinu, a računa i s visokim porezima za firme. On bi hteo da u  narednih deset godina od velikih korporacije ubere više od tri biliona dolara tako što bi poreze za firme povećao na 35 posto.

"Amerikancima je dosta toga. Umorni su od profitabilnih korporacija kao što su Amazon, Dženeral (General) motors, Eli Lili (Lilly), Ševron (Shevron), Netfliks (Netflix) i Delta, koje zarađuju milijarde dolara a ne plaćaju federalni porez na prihode", izjavio je Sanders. Ove firme, međutim, odbacuju tvrdnje da ne plaćaju ovaj porez.

Među demokratskim favoritima za budućeg protivkandidata Trampu, Džo Bajden (Jo Biden) izgleda u ovom pogledu najumereniji. On bi, umesto dosadašnjih osam, hteo da se efektivno oporezivanje milijardera podigne ubuduće na "svega" 31 posto.

Oporezivanje najbogatijih Amerikanaca i firmi je za demokratske kandidate jedna od najvažnijih tema. Svi oni ističu da bi sadašnje ogromne razlike u imovini i prihodima među Amerikancima - trebalo smanjiti. Više prihoda od poreza treba im i za širenje socijalnih programa, na primer, u oblasti zdravstvene zaštite i visokog obrazovanja.

Kampanja "veći porezi za bogate" uživa dosta široku podršku u javnosti.  U aprilskom istraživanja Galupa, 61 posto ispitanika je izjavilo da sada ljudi s višim primanjima plaćaju premale poreze.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...