Krivična prijava protiv Slovačke vlade zbog NATO bombardovanja SRJ

M. L.

Slovačka 1999. nije bila član NATO i nije morala da odobri preletanje aviona NATO pri bombardovanju tadašnje SR Jugoslavije, odnosno Srbije i tako pomogne masovno ubijanje civila, sudija Vrhovnog suda, bivši vicepremijer, Štefan Harabin
(foto, Štefan Harabin)

Sudija najvišeg suda Slovačke Štefan Harabin podneo je, kako javljaju slovački mediji, generalnoj prokuratori (tužlaštvu) krivičnu prijavu protiv članova prve vlade Mikulaša Dzurinde (1998-2002.) zbog "pomoći u masovnom ubijanju civila" tj zbog odobrenja za prelet aviona NATO preko teritorije Slovačke tokom bombardovanja Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) u proleće 1999.

Iz krivične prijave izuzeti su eksministri Jan Čanogurski i Pavel Koncoš, koji nisu podržali tu odluku, donetu na sednici vlade 24. marta 1999. Štefan Harabin je, inače, bivši predsednik Vrhovnog suda, vicepremijer i ministar u kasnijim vladama Roberta Fica.

Slovačka u to vreme nije još bila član NATO, u koji je stupila 29. 03. 2004. tako da je njen slučaj drugačiji u ovom povodu u odnosu na Češku koja je, zajedno s Poljskom i Mađarskom, primljena u NATO 12. 03. 1999. Vlada Dzurinde je dozvolu za prelet aviona NATO obrazložila "sprečavanjem humanitarne katastrofe u jugoslovenskoj pokrajini Kosovo".

NATO je prilikom planiranja operacije bombardovanja SRJ, imao bojazan da za snažna bombardovanja SRJ neće biti dovoljni vazdušni koridori iz Italije. Zato je Alijansi bilo potrebno da obezbedi dodatne koridore, preko Češke, Slovačke i Mađarske.

Harabin je, u svom podnesku "Bombardovanje nevinog civilnog stanovništva", označio "zločin protiv čovečanstva".

"Bombardovanje Jugoslavije trajalo je tri meseca. Ubijeno je oko 2.000 civila, nanete su ogromne štete, a na nekim mestima izazvano je povećanje radioaktivnosti", dodaje se u prijavi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...