REČI I MISLI 8

Priredila   Aleksandra Lazić

Značajne i zanimljive izjave političara i poznatih ličnosti iz protekle sedmice

Bugarska informatika

"Informatička revolucija će ubrzati novu bugarizaciju Makedonije, to je nepovratan proces. Makedoniju vidim kao slobodnu, nezavisnu, s priznatim imenom i bugarskom većinom u njoj. Nema ničeg strašnog u tome, nećete umreti, sve nacije na Balkanu imaju dve države." (Božidar Dimitrov, direktor Bugarskog nacionalnog muzeja, skopska TV A1, 29. januar 2007, "Beta")

Samo nemoj po glavi...

"Nastavak pregovora sa Srbijom bio bi loš znak za sud, ali dobar za Beograd. To bi naročito obradovalo srpskog premijera Vojislava Koštunicu, baš kao što ga je iznenadila i odluka da Srbija bude primljena u Partnerstvo za mir. On je bio veoma iznenađen, jer je sedeo, nije radio ništa, a dobio je sporazum." (Karla del Ponte, glavni tužilac Haškog tribunala, u Briselu, 31. januar 2007, "B92")

Manji Rusi od Rusa

"Poznat je stav predsednika Putina da Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba." (Dimitrij Rupel, ministar spoljnih poslova Slovenije, 28. januar 2007, "Politika")

Nema povlačenja, ima predaje?

Ahtisari Tadic

"Rekao sam Martiju Ahtisariju da Srbija i ja, kao njen predsednik, nikada nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije." (Boris Tadić, predsednik Srbije, 02. februar 2007, "FoNet")

"Ja bih predsednika Tadića, da sam novinar, pitao šta znači da nećete priznati nezavisnost Kosova i Metohije? To znači – mi se s vama ne slažemo, ali idemo dalje kao da ništa nije bilo." (Miloš Aligrudić, funkcioner DSS-a, 02. februar 2007, TV "Avala")

Nadnica za idiotizam

Ahtisari

"Plaćen sam da se pred novinarima osećam kao idiot zato što ne mogu da kažem šta je konačni status [Kosova i Metohije]." (Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN, u Prištini, 02. februar 2007, "B92")

"Ne piše direktno nezavisnost, ali to ne znači ništa. Ako sad uđe u ovu prostoriju mačka, i svi vidimo da je mačka – treba li na njoj da piše da je mačka da ne bismo postavili pitanje da je miš?!" (Vuk Drašković, odlazeći ministar spoljnih poslova Srbije, 02. februar 2007, "Oko" RTS-a)

Genocid u pokušaju

"Srbija će izgubiti Kosovo pre svega zato što je pokušala da u toj pokrajini napravi genocid i etničko čišćenje 1999. godine." (Škeljzen Malići, politički analitičar s Kosova, 03. februar 2007, novosadski "Građanski list")

Raspolaganje tuđom mukom

"Mirna budućnost se ne gradi na pravu jačega, na diktatu gole sile, nego na uvažavanju načela da svi imaju isto dostojanstvo i ravnopravne mogućnosti. Doduše, sila Boga ne moli, ali zato ni Bog silu ne voli. Pritom Bog je večan, a sila je svaka za vremena." (saopštenje Svetog arhijerejskog sinoda SPC, 03. februar 2007, "B92)

San srpske noći

"Srpska kontrola [kosovske] granice je san." (Slobodan Samardžić, savetnik premijera Srbije i koordinator državnog tima Srbije za pregovore o budućem statusu KiM , u intervjuu "Rojtersu", 2 9. januar 2007, "Beta")

Noam i ja

"Ja ne odbacujem podelu Kosova, ali su je svi odbacili. O podeli Kosova smo pričali samo Noam Čomski, nekoliko Amerikanaca i ja." (Zoran Živković, bivši premijer Srbije, 30. januar 2007, TV "Avala")

Junaci iz (o)pozicije

"Vrlo je loše da Vlada donosi krupne personalne odluke u trenutku kada cela nacija očekuje da bude formirana nova vlada. S druge strane, posao koji bi Vlada neizostavno trebalo da uradi jeste da primi Martija Ahtisarija, pošto se radi o pitanju od najvećeg državnog interesa." (Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a, 29. januar 2007, "Kurir")

"Nemaju vremena za gospodina Ahtisarija, a imaju vremena za Cecu. Ako premijer nema vremena da primi Ahtisarija, onda neka ne dolazi na posao." ( Čedomir Jovanović, lider LDP-a, 31. januar 2007, "Danas")

"Isprsi se, junače. Primi ga, pa mu reci sve u oči." (Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, konferencija za novinare, 02. februar 2007, "Glas javnosti")

Šljiva republika

Andreja Mladenović, portparol DSS-a:

"Sve ovo liči na tretiranje Srbije kao kolonijalne države koja će da uradi sve što joj se naloži. Mi ne možemo da komuniciramo na taj način. Pitanje je da li bi se Ahtisari usudio da se ovako ophodi prema nekoj drugoj evropskoj državi – mislimo da ne bi." ( 29. januar 2007, "B92")

"Očigledno je da se Ahtisariju i Demokratskoj stranci žuri oko Kosova, ali stvari stoje tako da će Ahtisari morati malo da se smiri i sačeka da se formira vlada da bi razgovarao s premijerom." (28. januar 2007, "Beta")

U lošoj (plat)formi

"Svaka država koja bi donela odluku o priznavanju nezavisnosti mora voditi računa da će to proizvesti ozbiljne posledice u međusobnim odnosima. Ukoliko bi bilo koja država članica NATO priznala nezavisnost Kosova i Metohije, to bi proizvelo ozbiljno ugrožavanje odnosa Srbije i NATO alijanse, jer bi to značilo da je NATO bombardovao Srbiju da bi došlo do otimanja Kosova i Metohije." (iz platforme koalicije DSS-NS za formiranje Vlade, 31. januar 2007, RTS)

"Ne vidim u ovom gestu, za sada, neku sadržinsku svrhu, s obzirom na to da su se svi toliko puta, kao da su to radili pred knezom Lazarom, zakleli na odbranu Kosova." (Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, 03. februar 2007, "Danas")

"DSS se ovom platformom ponela prilično neozbiljno i neodgovorno." (Jelena Marković, portparol DS-a, 31. januar 2007, "Problem" TV "Studija B")

"Ja sam bila sigurno retka osoba koja je stalno govorila da DSS na čelu sa Koštunicom nije u demokratskom bloku. To je ekstremno nacionalistička stranka, ona je takva bila i za vreme Miloševića. [...] Ja ne mogu da se ne setim kad čujem ovakve predloge, to je ponovo kao što je bilo 1991-1992. godine, kada je Branko Kostić pozvao Srbe i Srbiju da jedemo korenje." (Vesna Pešić, funkcioner GSS-a, 31. januar 2007, "Poligraf" TV "B92")

"Veoma smo razočarani tim pristupom." (saopštenje ambasade SAD u Beogradu, 01. februar 2007, "BBC na srpskom")

"Ta platforma je veoma opasna. Verujem da je, na osnovu iskustvu imamo s onima koji su je izdali, ovo što smo videli tačno – možda je u nekim segmentima i depresivnija od onog što smo pročitali u novinama." (Nenad Prokić, član Predsedništva LDP-a, 31. januar 2007, "Problem" TV "Studija B")

Ustav nam brani da se igramo s predsednikom

Nataša Jovanović, SRS, posle konsultacija kod predsednika Srbije:

Natasa Jovanovic

"Mi smo Borisu Tadiću objasnili da smo mi pobedili na izborima i da je njegova drugoplasirana Demokratska stranka, sa sve podružnicom HDZ-a iz Vojvodine i strankom Rasima Ljajića, katastrofalno izgubila od Srpske radikalne stranke." (29. januar 2007, RTS)

"Predsednik nas je nešto pitao, ali mi nismo hteli da mu odgovaramo. Nema on ustavna ovlašćenja da nas bilo šta pita. Predložili smo mu da podnese ostavku i on je rekao da će da razmisli o tom predlogu i da će nam javiti šta je odlučio." (30. januar 2007, "Večernje novosti")

Za nove izbore sa starim rezultatima

Djelic izjava

"DS ne može da se odrekne mandata koji su joj dali građani. Ponovljeni izbori ne bi bili problem za DS jer mi dosledno branimo taj mandat." (Božidar Đelić, kandidat DS-a za premijera, 02. februar 2007, "Evropa")

"Mislim da ne bi bilo ništa strašno čak i ako se ne formira vlada, a izbori ponove." (Sanda Rašković-Ivić, potpredsednica DSS-a, 30. januar 2007, RTS)

Lula mira

"Treba zakopati ratne sekire i pristupiti ozbiljnim razgovorima oko formiranja vlade." (Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, 29. januar 2007, "Glas javnosti")

Brojke i bukve

"Može neka stranka da ima najviše poslanika, ali ako nije u stanju da formira vladu – džaba joj. Brojke su samo na papiru. Koštunica je, realno, najbolje rešenje za premijera." (Velimir Ilić, lider Nove Srbije, 02. februar 2007, "Večernje novosti")

Ekspert za berlinske zidove

"Srbija neće brzo dobiti novu vladu, jer stranke nisu spremne da preskoče 'berlinski zid' koji postoji između njih." (Ivica Dačić, predsednik SPS-a, 01. februar 2007, "Press")

Prigovor na unakrsno ispitivanje

Jocic sugestivna pitanja

"Postavljate sugestivna pitanja." (Dragan Jočić, potpredsednik DSS-a, obraćajući se novinarima posle konsultacija kod predsednika Srbije, 31. januar 2007, "Blic")

O izvesnijoj budućnosti

Danica Drašković:

Danica Draskovic

"Đinđić ne bi bio ubijen da je malo više slušao mene i Vuka. Ja sam u tim svojim tekstovima, koji su nervirali Legiju, upozoravala Đinđića da ne veruje ubicama i da će mu oni doći glave." (kao meta zemunskog klana, 31. januar 2007, "Kurir")

"Sve to je posledica upravo pokušaja atentata [kod hale Limes] koji se desio, stvarno ili u režiji Đinđića i Dušana Mihajlovića, i to posle preloma premijerove noge, što narod doživljava kao gubitak moći i početak kraja njegove svevlasti. Sve teže će jednonogi i za odstrel obeleženi premijer okupljati većinu oko sebe, jer i oni koji su ga do sada podržavali kalkulišu šta im donosi veći profit i okreću se izvesnijoj budućnosti u kojoj Đinđića nema. Politički ili fizički, svejedno..." (kao kolumnistkinja "Nacionala", 12. mart 2003, "Srpska reč")

Moji naše nadigraše

"Moji su ušli u parlament, LDP je mlada stranka... Ja jesam član DS-a, a nisam član Komunističke partije boljševika, gde svi moraju isto da glasaju." (Svetislav Basara, pisac, monarhista, član DS-a i glasač LDP-a, 28. januar 2007, "Utisak nedelje")

Prelamanje u glavi

"Tokom predizborne kampanje 'Blic' nikome nije odmogao, ali je promovisao demokratske snage da bi svima u državi bilo bolje. Nije bilo pritisaka, ali najjači pritisak na mene dolazio je iz glave i on je bio presudan." (Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik "Blica", 02. februar 2007, "Danas")

Odlično je, ambijentalno je – samo malo pogrešno

Na tvrdnju da CNN spotovi Srbije i Kazahstana imaju istu muzičku podlogu:

"Zaista ne znam koja muzika ide u spotu, nisam u tome direktno učestvovao. Mislim da je to sa CNN-om odlična stvar, a sve ostalo ne mogu da komentarišem." (Bojan Dimitrijević, odlazeći ministar trgovine, turizma i usluga, 31. januar 2007, "Blic")

"Muzika u spotovima serijala 'Muzika i prizori', u kojem se mi emitujemo, mora da bude ambijentalna, pa nisu ni mogli da budu trubači ili neka konkretna srpska pesma. Muzika u našem spotu je iz regiona." (Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Srbije, 31. januar 2007, "Večernje novosti")

Nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftinije

Jelasic i televizori

"Nakon 10 godina odlučio sam da kupim [LCD] TV i malo sam upoređivao po Internetu. Tako, recimo, televizor koji u Nemačkoj košta 549 evra, u Mađarskoj 625, u Srbiji od 994 do 1.098 evra. To nije kurs, to nije carina, to je nedovoljna konkurencija." (Radovan Jelašić, guverner NBS, konferencija za novinare, 29. januar 2007, "B92")

Javlja nam se da verujemo

"Bila sam zaprepašćena da je Vesna Pešić, pametna žena koju veoma cenim, dozvolila da je obrade marketinški stručnjaci i da izgovori rečenicu 'ti znaš, ako ja verujem – veruješ ti'. To ni Ljubiša Trgovčević nije izgovarao, to je zvučalo kao najgrđa sekta." (Mirjana Bobić-Mojsilović, novinarka i spisateljica, 28. januar 2007, "Utisak nedelje")

Originalni Mocart (iz Beča)

"Hteo sam da vidim Beč za katolički Božić. Želeo sam da kupim i dela Mocarta, jer volim njegovu muziku. Interesovao me je 'Rekvijem'." (Goran Kljajević, suspendovani predsednik Trgovinskog suda, na suđenju negirajući da mu je pokojni Miko Brašnjović platio odlazak u Beč, 27. januar 2007, "Blic")

Magnetno privlačni gubitnici

O 666.889 glasova koalicije DSS-NS, 28. januar 2007, "Kurir":

"To je simbol satanista. Normalno! A takva skupina kao što je narodnjačka koalicija u krajnjoj liniji i odgovara izreci 'od zla oca i od gore majke'. DSS je najveći gubitnik na političkoj sceni i, što se njih tiče, ništa me ne čudi, pa ni to što su osvojili 666.000 glasova." (Vladan Batić, lider DHSS-a)

"Za nas se može reći da smo magnetno privlačni, ali demonski – ne bih išao toliko daleko." (Željko Tomić, kandidat za poslanika na listi DSS-a)

VREMEPLOV

"Treba se razračunati i sa svim ostalim domaćim izdajnicima koji u poslednje vreme zagovaraju teze da se mi ne možemo suprotstaviti celom svetu." (Nebojša Pavković, kao komandant Treće armije, mart 1999, "Vreme")

"Ako raspravljam sa muškarcima na nekom sastanku i ako nema nijedne gospođe, naravno da ne mogu da govorim jezikom ljubavi. Nisam homoseksualac, pa da svima pričam o nekim ljubavnim stvarima. Govorim činjenično šta mislim, a oni su taj moj govor okvalifikovali kao govor mržnje." (Velimir Ilić, lider Nove Srbije, oktobar 2002, "Blicnews")


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...