EVROPSKI ŠAMPIONI INFLACIJE - RUMUNIJA, HRVATSKA I ESTONIJA

ML

U zemljama evrozone (tj onih koje su usvojile euro) pala je sa 2,7 na 2,2 posto

Stopa inflacije u Evropskoj uniji u januaru pala je na 2,8 posto, posle decembarske od 3,1 posto, saopštio je evropski statistički zavod Eurostat. U zemljama evrozone (tj onih koje su usvojile euro) pala je nešto više, tojest sa 2,7 na 2,2 posto.

U odnosu na prethodni mesec cene su se i u EU i evrozoni povećale za 0,6 procenta.

Najnižu godišnju inflaciju u januaru imale su Letonija i Danska (u obe 0,6 posto), sledi Italija sa stopom od 0,8 posto. Na drugoj strani najvišu inflaciju imale su Rumunija (7,1), Hrvatska (4,8) i Estonija (4,4 posto).

Gledano na duži rok stopa inflacije u EU je u postupnom padu što odražava dalju stabilizaciju ekonomije zemalja Unije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...