RUSKA EKONOMIJA SE USPEŠNO PRILAGOĐAVA SANKCIJAMA

ML

Najveći je problem nastojanje Kremlja da se poveća armija jer time preduzeća ostaju bez zaposlenih
(ilustracija, Kurs rublje od početka rata pao je prema dolaru za skoro četvrtinu i bliži se kursu od 100 rubalja za dolar. Guvernerka Centralne banke RF Elvira Nabuilinova to tumači većim delom kao posledicu pogoršanih uslova u spoljnoj trgovini)

Ruska ekonomija se uspešno prilagođava ekonomskim sankcijama Zapada, do te mere da može da postigne predratni nivo produkcije već tokom naredne godine. To tvrde eksperti kojima se obratila agencija Blumberg (Bloomberg) s pitanjem o tempu oporavka privrede Rusije. Najveći je problem nastojanje Kremlja da se poveća armija jer time preduzeća ostaju bez zaposlenih.  

Teškoće, koje već ima Rusija, dosta produbljuje nedostatak radne snage. Vlada nastoji da privuče dobrovoljce za rat u Ukrajini koji traje već godinu i po dana. To može voditi ka selektivnijim merama za pozivanje u armiju ljudi koji neće preterano nedostajati na svojim radnim mestima.

Predsednik Vladimir Putin je prošle sedmice potpisao zakon koji povišava starosni vek za pozivanje u armiju sa 27 na 30 godina. Ova mera bi mogla omogućiti "ciljanu mobilizaciju" koja bi kratkoročno povisila privredni rast jer bi ublažila posledice nedostatka radne snage i omogućila ekonomiji da nadoknadi nivo iz vremena pre rata za polovinu već do kraja 2024. A to znači ubrzo posle predsedničkih zbora, izjavio je Blumbergov ekonomist Aleksandar Isakov. Ali, to verovatno neće sprečiti pad dugoročnog rasta...

Ruska ekonomija u drugom kvartalu ove godine je, prema preliminiranim podacima, porasla za 4,6 posto u odnosu na isti period lane, a prvom polugođu za 1,5. Posle više od četiriprocentnog pada pre godinu dana sada raste već četvrti kvartal uzastopno. Tako je uspešno izbegla dugoročniji pad usled sankcija koje su joj uvele zapadne zemlje. Povećani izdaci za rat su podržali industrijsku prodizvodnju, dok potražnja potrošača jača, uporedo sa većim izdacima za socijalnu politiku i povećanjem plata.

Pada, međutim, kurs rublje. Od početka rata pao je prema dolaru za skoro četvrtinu i bliži se kursu od 100 rubalja za dolar. Guvernerka centralne banke Elvira Nabuilinova to tumači većim delom kao posledicu pogoršanih uslova u spoljnoj trgovini.

Glavna ekonomistkinja BS fajnešnel grup (Financial Group) Natalia Lavrova smatra da se ruska ekonomija može ponovo vratiti na predratni nivo u prvoj polovini iduće godine. U ovoj godini očekuje porast bruto društvenog produkta (BDP) od dva posto. Ekonomist Jevgenij Košelev iz Rosbanke ocenjuje da bi Rusija mogla 2024. prevazići predratni nivo privrede. Za iduću godinu se očekuje rast od 0,5 do 2,5 posto, a za 2025. od jedan do dva posto.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...