Evropska inflacija u septembru pala na 4,9 posto u proseku

ML

Prema poslednjim podacima, mesečni rast cena u našoj zemlji sada je 10,3 procenata
(tabela inflacije Eurostata za septembar 203.)

Inflacija u Evropskoj uniji pala je prošli mesec na 4,9 posto, saopštio je statistički zavod Evrostat. U pretprošlom mesecu iznosila je, inače, 5,2 posto. 

Najvišu inflaciju u Uniji beleži Mađarska - 12,2 posto, i to je, inače, jedina zemlja sa rastom cena iznad deset posto. Odmah iza nje su Rumunija (9,2), Slovačka (9)... Kao što se vidi, prednjače sa inflacijom tzv nove članice Unije.

eu-inflasija-sept-23-s

U pretrošlom mesecu najveći uticaj na ukupnu inflaciju u evrozoni imali su cene usluga, potom hrane, alkohola i duvana. Slično je i kod novih članica. 

Inflacija u Srbiji iznosila je lane 11,9 posto. Prema poslednjim podacima, rast cena u našoj zemlji sada je 10,3 procenata (septembar 2022 - septembar 2923). Svetska banka očekuje, inače, da će Srbija do kraja ove godine ostvariti godišnju inflaciju od 12,2 posto, a iduće godine samo 5,3 posto (nema objašnjenja na ćemu se temelji ovakav pad).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...