SINGAPUR I CIRIH (I DALJE) NAJSKUPLJI NA SVETU

ML

Za razliku od ranijih godina, na vrhu liste manje je američkih gradova, osim Njujorka i tu su još samo Los Andjeles i San Francisko
(ilustracija, Singapur, Andrew McMillan)

Na čelu svetske liste gradova - najskupljih za život, ostaju i dalje ostrvski grad-država Singapur i švajcarski glavni grad Cirih, saopštio je Ekonomist intelidžens junit (EIU - Economist Intelligence Unit). Na trećem mestu je Njujork koji je ranije više puta bio na prvom mestu.

Singapur je, inače, najskuplji grad sveta već devet poslednjih uzastopnih godina. Osim Ciriha, popela se ka vrhu, takođe, švajcarska Ženeva i deli treće mesto s Njujorkom. To je, kako se tumači, pre svega, posledica jačanja švajcarskog franka, kao i poskupljenja hrane, domaćih potreba i troškova u slobodnom vremenu. Za razliku od ranijih godina, na vrhu liste manje je američkih gradova, osim Njujorka i tu su još samo Los Andjeles i San Francisko. 

Autori su u istraživanju uzeli u obzir 173 gradova sveta i uporedili cene više od 200 artikala i usluga. U odnosu na prošlu godinu cene su prthodnih godina u proseku rasle godišnje za 7,4 posto dok je lane rast bio nešto veći, tj za 8,1 posto.

"Potresi na strani isporučilaca, koji su stajali iza rasta cena 2021. i 2022., oslabili su sa ukidanjem restrikcija zbog kovida u Kini krajem 2022, dok je istovremeno skok u cenama energije po izbijanju rusko-ukrajinskog rata oslabio. Analitičari očekuju, takođe, da će naredne godine doći do ublažavanja pritiska na rasta cena energije usled slabljenja ratnih aktivnosti izmedju Rusije i Ukrajine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...