NAJVEĆI PAD VREDNOSTI NAJSKUPLJIH SVETSKIH KOMPANIJA OD KRIZNE 2009.

ML

Tržišna vrednost 100 najvećih svetskih firmi iznosila je krajem marta ove godine 3,845 biliona dolara tj oko 11 procenata manje nego pre godinu dana
(ilustracija, Američki Epl ostaje najveća kompanija na svetu uprkos paqdu vrednosti od 8 posto)

Tržišna vrednost 100 najskupljih svetskih kompanija pala je u poslednjoj godini, kako je saopštila je poznata svetska analitička kompanija PwC global, najviše od velike svetske krize 2009. Rang-lista najvećih se nije izmenila - na njenom vrhu je ostala kompanija Epl (Apple).

Tržišna vrednost 100 najvećih svetskih firmi iznosila je krajem marta ove godine 3,845 biliona dolara tj oko 11 procenata manje nego pre godinu dana. To je prvi njihov pad od 2016., kao i najveći pad od svetske finansijske krize 2009. kada je njihov pad iznosio 38 posto. "Uzrok pada je, pre svega, lanjski izraziti pad poverenja investitora i pooštravanje finansijske politike u nizu zemalja. Pristojni rast u prvom ovogodišnjem kvartalu nije, ipak, mogao da pokrije prethodne gubitke", izjavio je ovim povodom direktor strategijskog savetovanja PwC Jan Hadrava.

U Evropi je, međutim, tržišna kapitalizacija najvećih firmi porasla za 9,5 procenta tj na 341 milijardi dolara. Evropa je bila jedini region u kome je rasla tržišna kapitalizacija, uprkos poremećene makroekonomske situacije usled rata u Ukrajini. To su evropske  firme uspevale, takođe, i pod udarom kovida-19. 

Najjači region, uprkos lanjskom padu od 12 posto ostaju SAD čije firme su najbrojnije među prvih 100 najskupljih na svetu. Sa gledišta grana, najviše je u poslednjih godinu dana bio pogođen finansijski sektor. Prvi put u poslednjih 10 godina pala je tržišna vrednost tehnoloških firmi, iako su lane beležile rast.

Najskuplja svetska firma prema tržišnoj kapitalizaciji, uprkos osmoprocentnog pada, ostaje kompanije Ejpl. Na drugom mestu je Majkrosoft (Microsoft) koji je zabeležio pad od sedam posto. Uprkos tome ova dva giganta bolje se drže od ostalih tehnoloških konkurenata koji beleže pad od 12 procenata. U pet najvećih su još i Saudi Aramco, Alfabet (Alphabet) i Amazon. Pad među 100 najvećih beleži Tesla čija kapitalizacija se smanjila za 41 posto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...