PROCENA MMF: OVE GODINE RAST GLOBALNE EKONOMIJE VIŠI OD RANIJIH PREDVIĐANJA

ML

Bolje su pognoze u odnosu na one od proleća i za tzv mlade tržišne ekonomije u Evropi (bivše socijalističke zemlje) za koje se sada predviđa rast od 1,8 posto (dosad je to bilo 1,2 posto). Za iduću godinu se predviđa ubrzanje na 2,2 posto
(ilustracija, sedište MMF-a u Vašingtonu)

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je procenu rasta globalne ekonomije za ovu godinu sa 2,8 - na tri procenta. Procena rasta za iduću godinu ostaje ista tj iznosi tri posto.

MMF smatra, međutim, da je i troprocentna stopa rasta slaba ako se uzme u obzir dugoročniji prosek. Izrazitijem rastu, prema analitičarima, stoje na putu inflacija, koja je i dalje jaka, kao i visoke kamatne stope u velikom broju zemalja.

Ekonomisti MMF-a upozoravaju, takođe, da proces oporavka svetske privrede od pandemije i posledica rata u Ukrajini - slabi. Inflacija će pritom sporije padati nego što je MMF pretpostavljao tokom proleća.    

"Očekujemo da će u celini globalna inflacija pasti sa 8,7 procenta 2022. na 6,8 procenta ove godine, a na 5,2 posto 2024.", saopštio je MMF u ovoj svojoj aktuelizovanoj prognozi. U aprilu se, na primer, očekivalo da će inflacija pasti na sedam posto.

„U osnovnoj dugoročnijoj prognozi računamo sa nešto bržim padom. Prognoze inflacije za 2024. bile su revidirane smerom na više.“ 

Izrazito bolje, u odnosu na očekivanja, drži se ruska ekonomija, uprkos ratu sa Ukrajinom. MMF je procenu rasta ekonomije Ruske Federacije za ovu godinu podigao sa 0,7 na 1,5 posto. Za iduću godinu ostaje procena rasta od 1,3 procenta.

"Izglede rasta za Rusiju smo povisili za 0,8 posto. To je usledilo posle objavljivanja novijih podataka o kretanjima u trgovini na malo, građevinarstvu i industriji, koji ukazuju na povoljnije rezultate za prvu polovinu ove godine od očekivanih, čemu su doprineli i državni finansijski stimulansi", dodaje se u saopštenju MMF.

Za razliku od procena rasta u Rusiji, MMF nije menjao procenu rasta za Kinu. I na dalje se računa s tim da će kineska privreda ostvariti rast od 5,2 koji će potom iduće godine oslabiti na 4,5 procenta. Lane je, inače, kineska ekonomika zabeležila rast od tri posto. Fond ukazuje i dalje na probleme koji traju u kineskom sektoru nekretnina, a koji upozoravaju na slabiju potrošačku tražnju i slabije prihode od poreza. Ovi kineski problemi bi, prema ekspertima MMF-a, mogli da se pojave i u drugim zemljama.

Bolje su sada pognoze u odnosu na one od proleća za tzv mlade tržišne ekonomije u Evropi (tj bivše socijalističke zemlje) za koje se sada predviđa rast od 1,8 posto (dosad je to bilo 1,2 posto). Za iduću godinu se predviđa ubrzanje na 2,2 posto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...