OECD POVISILA PROCENU RASTA SVETSKE EKONOMIJE ZA OVU GODINU

ML

Američka ekonomija koja beleži povoljnija kretanja nego što se očekivalo, lošije prognoze za Kinu i evrozonu koju vuče na dole najjača ekonomija - nemačka
(ilustracija, nemačka ekonomija je jedina za koju se predviđa da će ove godine biti u recesiji)

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) povisila je procenu rasta svetske ekonomije za ovu godinu i očekuje da će bruto društveni proizvod (BDP) porasti za tri posto. U prethodnoj prognozi iz juna očekivan je rast od 2,7 posto. No, OECD je istovremeno snizila prognozu rasta za iduću godinu.

Ovaj svoj korak organizacija je obrazložila boljim stanjem američke ekonomije, koja beleži povoljnija kretanja nego što se očekivalo. No, izrazitija kočnica svetske privrede za sledeću godinu biće slabljenje rasta kineske ekonomije. Zbog toga OECD sada za iduću godinu računa s rastom od 2,7 posto, umesto 2,9 posto koliko se predviđalo u junu. OECD sada očekuje da će američka ekonomija ove godine iskazati rast od 2,2, umesto 1,6 posto koliko je predviđano u junu. Ekonomski rast u SAD se pokazao, uprkos seriji povećavanja kamatnih stopa, otporniji nego što se računalo. No, naredne godine, kako se predvidja, ovaj rast  će usporiti i iznosiće 1,3 posto, što je, ipak, više nego jedan posto, od onoga koliko se očekivalo u junu. Ovakva kretanja u SAD u ovoj godini ublažiće, ipak, efekte lošije prognoze za Kinu i evrozonu koju vuče na dole najjača ekonomija - nemačka, za koju se, inače, jedinu predviđa da će ove godine da biti u recesiji.

OECD predviđa za kinesku ekonomiju da će usporiti rast sa 5,1 posto, koliko je predviđeno za ovu godinu, na 4,6 posto u narednoj. Dinamika - koju je podržalo ublažavanje mera protiv kovida - slabi što se odražava na tržište. U junu je, inače, OECD predviđala rast Kine od 5,4 posto za ovu godinu, a za iduću 5,1 posto.

OECD je snizila procenu ovogoišnjeg rasta evrozone sa junske od 0,9 na 0,6. Predviđa, ipak, za iduću godinu ubrzanje rasta na 1,1 posto, zahvaljući pojačanom rastu nemačke ekonomije. Pošto su izgledi za rast u idućoj godini većine glavnih svetskih ekonomija sve slabiji, OECD preporučuje centralnim bankama da drže visoko kamatne stope. I to onoliko dugo dok se ne pojave jasni znaci da inflacioni pritisci jenjavaju...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...