PAD (ZASAD) BEZ ZADRŠKE

Katarina Murar

Iako cene akcija, odnosno berzanski indeksi, padaju u celom regionu oporavak Beogradske berze ne treba očekivati pre februara – marta iduće godine.

Slovenačka štampa već desetak dana stupce puni negativnim komentarima o mogućim nemirima i još nestabilnijoj političkoj situaciji u Srbiji, koja bi mogla nastati posle eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije 10. decembra. Analitičari u Deželi pišu da su inostrani investitori uplašeni zbog toga i da povlače novac iz investicionih fondova, koji rade na Beogradskoj berzi.

 

berza

 

Ma koliko koalicioni partneri vladajuće garniture u Srbiji štimovali svoje javne istupe i glumili optimizam po pitanju razrešavanja statusa Kosova i Metohije, ovonedeljni katastrofalan pad indeksa Belex od 5% na Beogradskoj berzi i neuspeo tender za DDOR pokazuju da su strani investitori oprezni i da se pitaju kolika je, zapravo, tržišna kapitalizacija, odnosno, vrednost firmi kotiranih na berzi. Odnosno, ne samo da se pitaju već da nisu skloni rizičnim ulaganjima u ovdašnje firme.

 

To što ino ulagači izlaze iz investicionih fondova, prodajući investicione jedinice bez obzira na gubitke, izazvalo je paniku među malim akcionarima. Kao što su proletos, nadajući se enormnoj zaradi, brokerima nalagali da im kupe akcije, ne pitajući za cenu, oni sada pokušavaju da ih prodaju što pre. Opet ne pitajući za cenu. U situaciji kada akcije na Beogradskoj berzi, koja i inače posluje sa relativno malim obimom trgovine, kupuju samo neki institucionalni investitori i stranci, poput nekih stranih banaka, na primer, veća ponuda od tražnje postaje veliki problem. Proneo se glas da bi Beogradska berza mogla čak i propasti.

 

Uplašeni da svoje poslovanje u Srbiji ne završe neslavno, propadanjem i pre nego što su, zapravo ovde ozbiljno i započeli s radom, oglašavaju se investicioni fondovi. Oni su juče (u četvrtak), preko svojih brokerskih kuća počeli da brane cenu akcija na Beogradskoj berzi. To je rezultiralo time da su juče indeksi Beogradske berze pali otprilike koliko i u sredu: Belex za 1,77% a Belexlajn za 1,47%.

 

Iako cene akcija, odnosno, berzanski indeksi padaju u celom regionu, Evropi pa može se reći i u celom svetu, specifičnost Beogradske berze je to što je ovde tržište „plitko“. Pitanje je koliko će, sa postojećim malim obimom ponude i tražnje, ovakva akcija investicionih fondova biti uspešna. Jer, loš trend na Beogradskoj berzi traje od proletos. Dok je u prethodne dve godine rast indeksa počinjao krajem avgusta, odnosno, početkom septembra ove godine se trend pada nastavlja ne samo u ova dva meseca već i u oktobru i novembru. Otud panika kod investicionih fondova i drugih institucionalnih investitora.

 

Sada je najbitnije da dođe do stagnacije. Ali, evidentno je da oporavak berzanskog tržišta u Srbiji, zbog aktuelne političke situacije (koju pored Kosova dodatno usložnjavaju i predstojeći predsednički i lokalni izbori) ne treba očekivati u skorije vreme. Pretpostavka je da će se loš trend nastaviti i u decembru, najverovatnije i u januaru 2008. godine. Oporavak Beogradske berze ne treba očekivati pre februara – marta iduće godine. To je period kada se privode kraju završni računi i kada „procure“ rezultati poslovanja kompanija, čije se akcije kotiraju na berzi. Tek tada se može očekivati porast tražnje akcija i rast indeksa.

 

Treba, ipak, reći i to da je ova kriza Beogradske berze šansa za one sklone riziku i za one koji imaju viziju rešavanja kosovsko-metohijske situacije. Ko dobro proceni može, naime, čak i da profitira. Ali, i da bude spreman da mnogo izgubi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...