MMF nudi vedrije prognoze

ML

Svetska ekonomija ove godine ide u "smeru mekog pristajanja", izjavila šefica MMF na skupu u Dubaiju
(Dubai, 12.02.2024 - predsednica MMF Kristalina Georgijeva na Svetskom samitu vlada 2024)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je uveren da svetska ekonomija ide u smeru tzv. mekog pristajanja, tj uspeće da se vrati nižoj inflaciji bez pojave recesije. Kamatne stope počeće da se snižavaju oko polovine ove godine. Ovu prognozu predstavila je juče, na Svetskom samitu u Dubaiju, šefica MMF-a Kristalina Georgijeva.

"Zaista smo uvereni da je sada svetska ekonomija, posle nekoliko godina visoko podignutih kamatnih stopa, pripremljena na meko pristajanje o kome smo sanjali", istakla je ona.

Što se tiče izgleda za smanjenje kamatnih stopa u ključnim svetskim ekonomijama, kakva je na primer SAD, Georgijeva je dodala da očekuje da će "kamatne stope krenuti u smeru u kakvom se poslednjih godina usmerava inflacija. A ona postaje slobodnija".

Georgijeva je upozorila posebno da bi nastavljanje rata između Izreala i pokreta Hamas moglo imati nepovoljne uticaje na pojedine ekonomije. "Najviše se plašim dugog trajanja konflikta jer ako se bude nastavljao rizici posrednih uticaja će se dosta povećati", upozorila je ona. "Sada se već vidi da se rizik preliva u Suecki kanal, na primeru nedavnih napada na trgovačke brodove u Crvenom moru. Ukoliko se to nastavi, može za svet biti veoma problematično", upozorila je na kraju.

MMF je, inače, krajem prošlog meseca povisio procenu ovogodišnjeg rasta svetske ekonomije na 3,1 posto, dok je jesenas računao na rast od 2,9 posto. Ovakva prognoza je obrazložena povoljnijim ekonomskim izgledima u SAD i još nekoliko velikih ekonomija u razvoju. Tempo rasta globalne ekonomije bi tako ostao na nivou prošle godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...