RUSKI BUŽET POČEO U LETO DA SE OPORAVLJA OD DUBOKOG DEFICITA

ML

Ministar finansija Anton Siluan ponovio je da ovogodišnji deficit budžeta Rusije neće biti veći od dva posto bruto društvenog proizvoda
(ilustracija, Moskva)

Ruski budžet pokazao je minus u prvih šest meseci ove godine od 2,6 biliona rubalja (jedan evro - oko 100 rubalja) dok je lane bio u suficitu za 1,48 biliona, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija.

Državnu blagajnu iscrpljuju sve veći izdaci u ratu u Ukrajini, ali i zapadne sankcije na izvoz ruske nafte. Rojters je, međutim, nedavno upozorio da je početkom leta, ipak počeo da se oporavlja budžet, što je vladi omogućilo da lakše kontroliše finansije.

Rastući izdaci za vojsku pomažu održavanje u hodu ruskog industrijskog sektora. To potvrđuje prognoze da će ruska ekonomija, posle prošlogodišnjeg pada, ove godine, ipak, zabeležiti rast. 

Ministartvo finansija je lane prestalo da objavljuje podatke za mesečna ekonomska kretanja, ali u aprilu ove godine je to nastavilo. U aprilu je budžet pokazao višak od čak 816 milijardi rubalja, u maju 13 milijardi,  u junu 13 milijardi. Mesečni izdaci bili su u junu najniži od početka godine.  

Prihodi budžeta izvan sektora nafte i gasa bili su u prvom polugođu viši za impozantnih 17,8 posto. No, važni prihodi iz naftnog i gasnog sektora smanjili su se za čak 47 posto što Ministarstvo tumači nižim cenama uralske nafte i manjim izvozom gasa.

Izdaci budžeta bili su u prvom polugođu, prema preliminarnim podacima, viši za 19,5 posto nego u istom periodu lane, dok su prihodi smanjeni za 11,7 posto. Izdaci su u prvoj polovini ove godine iznosili 51,5 posto planirane sume za celu godinu.

Ministar finansija Anton Siluan ponovio je da ovogodišnji deficit budžeta Rusije neće biti veći od dva posto bruto društvenog proizvoda (BDP). Izdaci su u prvoj polovini ove godine dostigli 51,5 posto sume predviđene za celu godinu.

Mnogi analitičari se, međutim, ne slažu s tim. Među onima koji predviđaju veči budžetki deficit Rusije ove godine jeste i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Budžetski deficit Rusije iznosio je lane 3,29 biliona rubalja. Od početka godine vlada je iz rezervi pokrila deficit 506 milijardi rubalja.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...