RUSKA EKONOMIJA BELEŽI PAD OD ČETIRI POSTO

ML

Analitičari ruske centralne banke očekuju da će oživljavanje ekonomije nastupiti od druge polovine 2023.
(ilustrtacija, Centralna banka Ruske Federacije)

Ruska ekonomija je u drugom kvartalu ove godine, kako je objavio ruski državni Statistički zavod, zabeležila pad u odnosu na isti period lane od četiri posto. Taj pad bio je, ipak, manji od predviđanja koja su se kretala oko sedam procenta. Prema analitičarima, kako prenosi Rojters, pad je izazvan slabljenjem potrošačke tražnje, kao i posledicama medjunarodnih sankcija.

Rusija je počela da pada u recesiju od kraja februara, tojest posle pokretanja tzv specijalne operacije prema Ukrajini što je izazvalo mnoštvo sankcija Zapada, pre svega prema energetskom i finansijskom sektoru, i dovelo do zamrzavanje ruskih finansijskih rezervi u inostranstvu i odlaska više desetina velikih zapadnih kompanija iz Rusije.

Analitičari ruske centralne banke očekivali su pad bruto društvenog proizvoda u drugom kvartalu od 4,3 posto, a za treći kvartalu prognoziraju pad od sedam posto. Oni očekuju da će oživljavanje ekonomije nastupiti od druge polovine 2023.

S obzirom na nestabilne međunarodne političke odnose, oficijelne prognoze dubine ruske ekonomske recesije se prilično razlikuju. Ministarstvo privrede je, na primer, u aprilu objavilo da bi posle lanjskog rasta od 4,7 posto ruska ekonomija ove godine mogla zabeležiti pad od čak od 12 posto što bi, inače, bio najslabiji rezultat od sredine 90-ih godina prošlog veka - ali su potom prognoze počele da budu umerenije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...