REKORDNA STOPA INFLACIJE U EVROPI - 8,8 POSTO

M.L.

U 26 zemalja Unije inflacija je rasla u maju, a pala je samo u Holandiji
(ilustracija, Među zemljama evrozone inflacija je u odnosu na april skočila na 8,1 procent)

Stopa inflacije u zemljama Evropske unije u maju je, kako je saopštio Evrostat, bila rekordna u istoriji Unije i skočila je na 8,8 posto. Dosad najviša stopa od 8,1 posto zabeležena je u prethodnom mesecu tj u aprilu. Najvišu stopu rasta cena imale su tri baltičke zemlje - Estonija - 20,1 posto, Litvanija- 18,5 i Letonija -16,8 ,  a za njima Češka 15,2 posto.

Među zemljama evrozone inflacija je u odnosu na april skočila na 8,1 procenta. Rast cena i dalje izaziva, pre svega, poskupljenje energije i nestašica nekoliko ključnih tzv komoditetnih roba.

Najveći udeo na međugodišnjoj inflaciji imale su u maju, u zemljama evro-zone, energija (3,87 posto), hrana, alkohol i duvan (1,59) i usluge (1,46). 

Najnižu inflaciju od zemalja članica beleže u maju Francuska i Malta (obe 5,8 posto), za njima Finska (7,1). U 26 zemalja Unije inflacija je rasla u maju, a pala je samo u Holandiji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...