Ruska centralna banka predložila zabranu kriptovaluta

M.L.

Slične mere su već preduzete u Kini...
(ilustracija, Kako se upozorava, ove valute se mogu koristiti i za pranje prljavog novca, kao i za finansiranje terorizma)

Ruska centralna banka predložila je danas nadležnim vlastima da se donese zabrana korišćenja i "rudarenja" kriptovaluta na teritoriji Rusije. Prema ovoj banci, kako prenosi TASS, kriptovalute su pretnja suverenitetu njene monetarne politike, finansijskoj stabilnosti i prosperitetu građana a iza brzog rasta interesa za kupovinu kriptovaluta stoji, pre svega, špekulativna tražnja tako da ove valute imaju i elemente takozvane finansijske piramide.

Rusija se, inače, već duže vreme postavlja protiv kriptovaluta. Kako se upozorava, ove valute se mogu koristiti i za pranje prljavog novca, kao i za finansiranje terorizma. Ova zemlja je, istina, dala 2020. kriptovalutama pravni status ali je zabranila njihovo korišćenje kao platežnog sredstva. Centralna banka upozorava, takođe, da se na tržištima kriptovaluta mogu stvarati "naduvani baloni", što može ugroziti finansijsku stablnost i standard građana. Ona predlaže zato da se finansijskim institucijama zabrane bilo kakve operacije sa kriptovalutama i poziva da se stvori mehanizam koji će blokirati sve transakcije prodaje ili kupovine kriptovluta za tradicionalne valute. Kako tvrdi Centralna baanka, Rusi su aktivni korisnici kriptovaluta i godišnje se sa njima obave transakcije u Rusiji vredne oko pet milijradi dolara.

Rusija je, zajedno sa SAD i Kazahstanom, najveći svetski "igrač" u takozvanom rudarenju kriptovaluta. Zbog toga nastaju i problemi velike potrošnje energije.

Zato je, prema Centralnoj banci, najbolje rešenje da se u Rusiji  jednostavno zabrane kriptovalute. S tim u vezi banka ukazuje i na određenje korake koje su protiv valuta već preduzete, donete na primer u Kini gde je još u avgustu lane doneta zabrana bilo kakvih transakcija s kriptovalutama, između ostalog i zbog velike potrošnje energije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...