MMF: Rast svetske ekonomije ispod očekivanih šest posto

M.L.

Rizici u vezi s dugovima, inflacijom i različitim ekonomskim izgledima između pojedinih zemalja
(ilustracija, Kristina Georgijeva: MMF predviđa da će se razvijene ekonomije vratiti na nivo iz perioda pre pandemije već iduće godine, dok će mnogim zemljama u razvoju za potpuno oživljavanje "trebati mnogo više godina")

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će ovogodišnji rast svetske ekonomije biti nešto ispod šest posto, tojest od prognoze iz jula, izjavila je izvršna direktora Fonda Kristalina Georgijeva, predstavljajuči najnoviji izveštaj Fonda o tome.

Ona je upozorila posebno, kako prenosi AP, na rizike u vezi s dugovima, na inflaciju i različite ekonomske izglede između pojedinih zemalja i najavila da će novu iscrpnu procenu MMF-a ovogodišnjeg rasta globalne ekonomije predstaviti u sledeći utorak.

"Rizici i prepreke uravnoteženom globalnom ekonomskom oživljavanju su sve ozbiljniji", istakla je ona. Oživljavanje svetske ekonomije u poslednje vreme koči porast slučajeva zaraze korona virusom u mnogim delovima sveta, kao i prekidi lanaca u snabdevanju, koji dovode do rasta inflacije... Georgijeva je ukazala da bi "visoka inflacija mogla prinuditi centralne banke na povećanje kamatnih stopa što bi svakako vodilo daljem usporovanju privrednog rasta".

Ona je istakla posebno da SAD i Kina, tj dve najveće svetske ekonomije, ostaju "važni motori ekonomskog rasta", kao i  na "povoljna ekonomska kretanja u Evropi".

"Nasuprot tome, u nizu zemalja privredni rast slabi, na šta imaju uticaj nedostatak vakcina i usporeno vakcinisanje protiv kovida 19, kao i ´razna politička ograničenja´".

MMF predviđa da će se razvijene ekonomije vratiti na nivo iz perioda pre pandemije već iduće godine, dok će mnogim zemljama u razvoju za potpuno oživljavanje "trebati mnogo više godina". Ona je u tom kontekstu pozvala bogate zemlje da povećaju isporuke vakcina protiv kovida 19 u zemlje u razvoju kao i da se prema njima ukinu trgovinske barijere.

Reagujući na rast zaduženosti u Evropi, Georgijeva je istakla da "poboljšanje ekonomskog stanja omogućuje kontinentu prostor da izbegne novu dužničku krizu". Ipak, šefica MMF je upozorila evropske zemlje da treba "pažljivo da pripreme planove za prelaz na konsolidaciju javnih finansija kako bi se uklonilo povećano dužničko opterećenje, izazvano pandemijom, kako ne bi morale da pribegnu "brutalnim kresanjima sredstava za obrazovnje i zdravstvenu  zaštitu".

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...