Ekonomija EU se posle recesije vratila rastu

ML

BDP 27 zemalja-članica u tri meseca - april, maj i juni - porastao je prema prvom ovogodišnjem tromesečju za 2,1 posto
(ilustracija, Najbrže su kvartalno ove godine porasle ekonomije Irske (6,3 posto), potom Portugal (4,9) i Litvanija (4,4)

Ekonomija Evropke unije se u drugom kvartalu ove godine, posle dve prethodne kvartalne recesije, izazvane pandemijom covida - 19, kako je danas saopštio Evrostat, vratila rastu. Bruto društveni proizvod (BDP) 27 zemalja-članica u ta tri meseca (april, maj i juni) porastao je prema prvom ovogodišnjem tromesečju za 2,1 posto. Rast je izrazitiji nego u proceni iz avgusta od 1,9 posto.

Rastu se vratila i ekonomija 19 zemalja evrozone čiji je BDP porastao za 2,2 procenta. Prethodna procena rasta iznosila je dva posto.

Ekonomija EU se tako izvukla iz recesije, koja se obično definiše kao dva uzastopna ekonomska pada u dva kvartala. Pad je u prvom kvartalu ove godine iznosio 0,1, a drugom 0,4 posto.

U poređenju s drugim kvartalom lane, kada je ekonomija ubrzano padala u prvom talasu pandemije, BDP se ovogodišnjem drugom kvartalu  povećao za 13,8, a u evrozoni za 14,3 posto. U drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal lane, BDP je u obe grupe zemalja pao za 1,2 procenta.

Najbrže je kvartalno ove godine porasla ekonomija Irske (6,3 posto), potom Portugal (4,9) i Litvanija (4,4). Najlošije su prošle ekonomije ekonomike Hrvatske i Malte koje su pale za 0,2 odnosno 0,5 posto.

Poboljšanje u drugom kvartalu ove godine se, prema Evrostatu, izrazilo i u porastu broja zaposlenih u Uniji za 0,7 posto u odnosu na prvi kvartal.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...