Bivša žena Bezosa dala u dobrotvorne svrhe šest milijardi dolara

M.L.

Ukupnu pomoć ona je podelila među 384 organizacije. Prema najnovijoj rang-listi najbogatijih na svetu, sa imovinom od 60,7 milijardi dolara, MekKenzi Skot je na osamnaestom mestu
(ilustracija, MekKenzi Skot)

Najbogatija žena na svetu MekKenzi Skot (MacKenzie Scott), inače, bivša supruga osnivača firme Amazon, sada najbogatijeg čoveka na svetu, Džefa Bezosa (Jeff Bezos), po drugi put ove godine darovala je znatan deo svoje imovine u dobrotvorne svrhe. Prvi put je bilo 1,7 milijarde dolara, drugi put 2,5 milijarde, tojest ukupno oko 4,2 milijarde. Kada se tome dodaju "sitniji" prilozi, sve u svemu, ove godine je donirala skoro šest milijardi dolara!

Najviše su od toga, kako javlja SiEnEn (CNN), dobili univerziteti i organizacije koje je pandemija korona virusa teško pogodila, kao i organizacije koje pomažu diskriminisanim ljudima.

"Pandemija je u mnogim slučajeva doslovno demolirala živote Amerikanaca koji vode tešku borbu s njom", izjavila je ona ovim povodom i dodala da su "ekonomske štete i zdravstvene posledice bile najteže u slučaju žena, etničkih manjina i ljudi koji žive u siromaštvu". Dodala je da je u slučaju milijardera obrnut slučaj i da njihovo bogatstvo ubrzano raste tako da bi oni morali više nego dosad da pomažu one kojima je pomoć potrebna.

Ukupnu pomoć Skot je podelila među 384 organizacije. Prethodno je njen tim proučio slučajeve oko šest hiljade mogućih primalaca kako bi se donela odluka  koje će organizacije dobiti sredstva. Među one koji su dobili ovu pomoć su i poznati unverziteti kao što su Morgan Stejt  (State) u Baltimoru koji je dobio oko 40 miliona dolara, što je najveći privatni dar koji je ikad neki univerzitet dobio.

Ovim povodom SiEnEn podseća da je ova žena-milijarder lane obećala da će veći deo svoje imovine podeliti u dobrotvorne svrhe. Radi se o tzv Obećanju darovanja – obavezi najbogatijih pojedinaca i porodica na svetu da će veći deo svoje imovine podeliti u dobrotvorne svrhe. Tu inicijativu su pokrenuli Voren Bafet (Waren Buffet) i Bil Gejts sa svojim suprugama kako bi time dali primer drugim velikim bogatašima da to učine.

MekKenzi Skot je, prema najnovijoj rang-listi agencije Blumberg (Bloomberg) najbogatijih na svetu, sa imovinom od 60,7 milijardi dolara, na osamnaestom mestu. Veći deo te imovine dobila je u poravnanju prilikom razvoda sa Džefom (Jeff) Bezosom koji je sada najbogatiji čovek na svetu. Ona je dobila četiri procenta akcija firme Amazon čija je vrednost veoma brzo porasla od početka pandemije.  


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...