Grčka: Javni dug uskoro preko 200 posto BDP

ML

Po zaduženosti zemlje, Grčka je sve ubedljiviji evropski rekorder
(ilustracija, Prema podacima s kraja trećeg kvartala ove godine, Grčka je imala u EU najveći udeo javnog duga u BDP od 182,2 posto, slede Italija, Portugal, Kipar, Belgija)

Grčka vlada pogoršala je juče prognozu kretanja u ekonomiji zemlje usled posledica drugog lokdauna zbog epidemije koronavirusa, tako da se očekuje da će javni dug ove zemlje preći nivo od 200 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) zemlje. Tako Grčka učvrščuju svoju poziciju najzaduženije zemlje u Evropskoj uniji.

Kako javlja AFP, Ministarstvo finansija Grčke sada računa sa ekonomskim padom zemlje u ovoj godini od 10,5 posto, a u idućoj godini s rastom od 4,8 posto. Prethodna prognoza (od prošlog meseca) je računala s padom od  8,2 posto ove, i rastom od 7,5 posto naredne godine.

Vlada u Atini je donela drugi državni paket mera zatvaranja zemlje i ekonomije (lokdaun) početkom ovog meseca, reagujući tako na dramatičan rast broja obolelih od kovid 19. Zbog toga se sada računa da će grčki javni dug porasti do kraja ove godine na 208,9 posto BDP-a sa lanjskih 180,5 posto. A za iduću godinu je prognoza je da se učešće duga ponovo vrati ispod 200 procenta BDP, tojest na 199,6 procenta.

Pandemija je teško pogodila ekonomiju ove zemlje, pre svega, usled njene velike zavisnosti od turizma. Grčka je, inače, od ranije opterećena velikim zaduživanjem posle finansijske krize 2009. i serije iznuđenih zaduživanja u inostranstvu u periodu 2008-2018. Iz nedavno usvojenog paketa EU za finansijsku podrršku zemljama članicama pogođenih korona krizom, Grčka, kako je predviđeno, treba da dobije 31 milijardu evra.

Prema podacima s kraja trećeg kvartala ove godine, Grčka je imala u EU najveći udeo javnog duga u BDP od 182,2 posto. Slede Italija sa 133, Portugal 125, Kipar 110,9 Belgija 105,4 posto... U EU je udeo duga od 60 posto predviđen kao uslov zdrave ekonomije, obavezan prilikom primanja zemlje u evro-zonu tojest uvođenja evra. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...