Rekordni američki budžetski deficit – 3,132 biliona dolara

M.L.

Ovaj deficit je duplo veći od dosad najvećeg deficita iz 2009. tojest sa vrhunca velike ekonomske krize
(ilustracija, Ministar finansija Steven Mnuchin govori na Kapitol hilu povodom korona krize. Trampova administracija izvestila je u petak, 16. oktobra, da je deficit za budžetsku godinu koja se završila 30. septembra tri puta veći od prošlogodišnjeg deficita od 984 milijarde dolara )

Budžetski deficit Sjedinjenih Država iznosio je, prema saopštenju Ministarsva finansija, u protekloj finansijskoj godini (oktobar lane – septembar ove godine) rekordnih 3,132 biliona dolara.

Kako prenosi AP,  taj minus u državnoj kasi više nego dva puta je veći od dosad najvećeg američkog budžetskog deficita. U odnosu na prethodnu finansijsku godinu ovaj američki budžetski deficit je čak tri puta veći.

Ovakav porast je, pre svega, posledica povećanih troškova vlade zbog izbijanja pandemije kovid-19. Prethodni rekordni deficit (iz fiskalne 2009. tj na vrhuncu ekonomske krize) iznosio je 1,416 biliona dolara.

Budžetski troškovi SAD su u protekloj finansijskoj godini povećani za više od 2,1 biliona tj na 6,55 biliona dolara, pre svega usled povećanih troškova zdravstva i mera za podršku ekonomiji u vreme korona krize. Istovremeno, budžetski prihodi su smanjeni za 43 milijarde dolara tj na 3,42 biliona dolara.

BDP SAD je u drugom kvartalu ove godine usled korona krize pao u odnosu na celogodišnji prosek za rekordnih 31,7 posto, posle petoprocentnog pada u prvom kvartalu. Ptretpostavlja se da je u trećem kvartalu največa svetska ekonomija izrazito oživela.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...