Pomoć EU od 750 milijardi evra: trećina za Italiju i Španiju

ML

Iskazane su rezerve i najave da će rasprava o podeli sredstava pomoći biti tvrda i da se neće tako brzo završiti
(Brisel, 28.05.2020 - konferencija za novinare izvršnog potpredsednika Evropske komisije Valdisa Dobrovskisa i Evropskog komesara za ekonomju Paola Đentilonija: Valdis Dombrovskis - izvršni potpredsednik EK, Paolo Gentilioni - Evropski komesar za ekonomiju)

Evropska unija izašla je sinoć sa preliminarnim predlogom kako da se podeli vanredni paket pomoći od 750 milijardi evra zemljama-članicama najviše pogođenim virusnom krizom. Prema dokumentu, koji je danas daleko najvažnija vest u evropskim glavnim gradovima, nešto više od trećine ove pomoći, koja nema presedana po obimu u istoriji Unije, otpada na Italiju i Španiju, dve zemlje najteže pogođene ovom krizom.

Evropska komisija namerava, inače, da ovu sumu, što je takođe bez presedana, pozajmi na finansijskim tržištima.  

Italija bi trebalo, prema ovom predlogu, da dobije 173, a Španija 140 milijardi evra. Na trećem mestu je, sa mnogo manjim iznosom, Poljska (63 milijarde). Ostale zemlje iz takozvane Višegradske grupe sve, inače, primljene u EU 2004, dobiće znatno manje – Češka 19,2 milijarde, Mađarska 15 i Slovačka 13 milijardi.

Dve najveće ekonomije (i zemlje) – Nemačka i Francuska, čije su vlade glavni inicijatori ove pomoći, dobiće zajedno nešto manje od 70 milijardi – Pariz nešto više od 39 i Berlin, takođe, nešto iznad 29 milijardi. 

Odmah po objavljivanju ovog predloga iskazane su rezerve i najave da će rasprava o podeli sredstava biti tvrda i da se neće tako brzo završiti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...