Imovina 500 najbogatijih na svetu, uvećana prošle godine za četvrtinu

M. L.

Najbogatiji čovek sveta ostaje osnivač i šef Amazona Džef Bezos sa imovinom od 116 milijardi dolara
(foto, Džef Bezos, najbogatiji na svetu)

Imovina 500 najbogatijih ljudi sveta tokom prošle godine povećala se, prema listi milijardera koju sastavlja agencija Blumberg (Bloomberg), za 25 posto tojest na ukupno 5,5 biliona dolara.

Broj jedan na ovoj listi ostao je osnivač i šef internet trgovine Amazon Džef Bezos (Jeff Bezos), iako mu se zbog podele usled razvoda imetak smanjio tokom za devet milijardi dolara tj na 116 milijardi dolara (On je jedan od pedesatak milijardera sa ove liste čija je imovina smanjena tokom prošle godine).

Bill-Gates

Bil Gejts, drugi po bogatstvu na svetu

Odmah iza Bezosa na ovoj listi nalaze se još samo dvojica čija imovina prelazi 100 milijardi dolara – osnivač Majkrosofta (Microsoft) Bil Gejts (Bill Gates) i Francuz Bernar Arno (Bernard Arnault), vlasnik konglomerata luksuzne robe LVMH. Arno je među onima s liste milijardera čiji je imetak ove godine najviše porastao (za 38 milijardi dolara).

fra-bernar-arno

Bernar Arno, treći najbogatji čovek na svetu

Imovina 500 najbogatijih povećala se ove godine za ukupno 1,2 biliona dolara. Ovako visok rast još više će pojačati žestoku aktuelnu debatu oko sve većih razlika u pogledu bogatstava i primanja ljudi. U SAD najbogatijih 0,1 posto populacije kontroliše najveći deo imovine od 1929. To je već podstaklo neke političare da pozovu javnost na radikalnu restrukturaciju ekonomije.

Najviše milijardera na ovoj listi je iz SAD – ukupno 172. Njihova imovina je povećana ukupno za 500 milijardi dolara, a najviše je porasla u slučaju vlasnika Fejsbuka Marka (Marc) Zakerberga – za 27 milijardi dolara i Gejtsa za 23 milijarde. Na drugom mestu po broju milijardera (54) na ovoj listi je Kina.

Obogatili su se i ruski milijarderi čija je imovina povećana za 21 procenat, tj ukupno 51 milijarda dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...