Albanija usvojila pet zakona protiv pranja novca

M. L.

Ovime se "kupuje" pristanak Brisela da otvori pregovore o pristupanju Unije Albanije koja je, prema američkim izvorima, vodeća zemlja na svetu po pranju novca...
(foto, Tirana)

Albanski parlament juče je usvojio set od pet zakona protiv legalizacije prihoda od protivzakonitih aktivnosti. Time, kako javlja Rojters, vlada u Tirani nastoji da uveri Evropsku uniju da treba da otvori s njom pregovore o pristupanju Uniji.

Paket usvojenih zakona, prema obrazloženju ministarke finansija Anile Denaj, ispunjava veliku prazninu u legislativi zemlje i polazi od odgovarajućih preporuka Evropske unije.

Albanske firme moraće ubuduće da, na osnovu ovih zakona, objavljuju imena svojih trgovinskih partnera. Vlast se obavezuje ovim zakonom da osigura dugoročni monitoring finansijskih transakcija političara i da osnuje specijalnu agenciju za upravljanje novcem zaplenjenim u okviru borbe protiv prljavog novca. 

Odluke o otvaranju pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom treba da budu donesene najkasnije u septembru. Prema diplomatskim izvorima, EU će verovatno doneti odluku o početku pregovora sa S. Makedonijom, ali ne i sa Albanijom. Razlog za to su i strahovanja, koja traju i dalje, od veoma raširene korupcije u ovoj zemlji, mada je u pogledu njenog suzbijanja načinjen izvestan napredak u poslednjoj godini.

Ministarka Denaj je iznela da je, otkad je 2013. na vlst došla Socijalistička partija (PS), svake godine zaplenjivan nelegalno strečeni imetak u vrednosti od oko devet miliona evra. U prethodnom periodu ta cifra godišnje nije bila veća od 230 hiljada evra.

U najnovijem izveštaju Stejt Departmenta navodi se, kako prenosi EjBiSI njus (ABC News), da "Albanija ostaje i dalje vodeća zemlja u svetu za pranje novca". U izveštaju za 2017. stoji da je "Albanija i dalje u značajnom riziku od pranja novca, velike korupcije i slabih institucija". Kao glavni zvori "prljavog novca" navode se trgovina drogom, utaja poreza, krijumčarenje i trgovina  ljudima.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...