KAD JE TEŠKO - DRŽAVA

Prevela: D. Ćirović

Engleski premijer zalaže se za nacionalizaciju banke Nordern Rok

Britanski premijer oštro je odgovorio na kritike njegove odluke da nacionalizuje Nordern Rok, insistirajući da je ovaj potez najbolja dugoročna opcija za poreznike, piše londonski dnevnik Guardian.

 

guard

(foto: Gardijan)

 

Kada ga je napao kancelar Alister Darling na konferenciji za štampu u Dauning Stritu, Braun je istakao da bi traženje privatnih kupaca za banku – kako su to zahtevali konzervativci – „bila bi greška“.

 

Pošto su Torijevci optužili vlast da je odabrala „najgoru opciju“ kako bi rešila budućnost banke „na umoru“, premijer je ponavljao da je njegova reputacija ekonomske kompetencije i dalje nedirnuta. Na kritiku liberala koja je usledila, da je predugo odlagao nacionalzaciju, Braun je odgovorio da bi bilo pogrešno da nije bar istražena opcija rešenja vezana za privatni sektor.

 

„S obzirom na to da su obe ponude koje su stigle, uključivale novčanu pomoć vlasti bez dovoljnog stepena vraćanja novca poreznicima, a posle detaljnog razmatranja i konsultacija sa nezavisnim stranama, kancelar je zaključio da Nordern Rok treba zadržati u privremenom društvenom vlasništvu koji će voditi profesionalni menadžeri dok se ne promene uslovi tržišta“, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

 

Kritičari ove Braunove odluke ističu, kako piše Independent, da ovim Nordern Rok, za razliku od svih drugih banaka, može da se obrati Engleskoj banci i pozajmi novac jeftinije od drugih. Kao rezultat, tvrde one, Rok će biti u mogućnosti da ponudi mnogo bolje uslove nego konkurenti, što stvara ekonomski jaz i nije fer za tržište.

 

S druge strane, liberal Vinsent Kejbl učestalo je pozivao da se banka nacionalizuje i onda pozdravio konačnu odluku, ističući da je ona trebalo da se donese ranije.

 

„Iskreno, ne vidim koja nam je druga alternativa“, rekao je on.

 

Braun je na konferenciji još rekao da su Britaniju pogodile „oštre promene“ na svetskim finansijskim tržištima, ali je insistirao na tome da se država nalazi na dobroj poziciji sa koje može lako da se izvuče iz teškoća.

 

„Zbog odluke koju smo doneli, Britanija ima veće šanse da se suoči sa globalnim turbulencijama“, rekao je Braun.

 

Evropska komisija, piše britanski dnevnik, budno prati situaciju oko Nordern Roka, ali nije imala nikakvog uticaja na odluku o privatnom ili društvenom vlasništvu. Komisija je odobrila paket mera za spasavanje Nordern Roka prošle godine. Odobrenje ističe 17. marta i svaki novi nacionalni plan pomoći koji bi podrazumevao finansijsku injekciju trebalo bi da bude odobren u Briselu.

 

Izvor: Guardian


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...