MMF nema dovoljno sredstava za slučaj krize!

M.L.

Ni evrozona ne bi bia dovoljno jaka da savlada novu krizu
(Žan Klod Junker, Si Đinping, Emanuel Makron i Angela Merkel, prošlog četvrtka u Parizu: od koga se očekuje da spasava Evropu i svet u slučaju nove ekonomske krize?)

Međunarodni monetarni fond (MMF) nema dovoljan kreditni kapacitet za slučaj da izbije nova velika kriza na tržištima u razvoju, saopštila je krajem protekle sedmice Banka za međunarodne obračune (BIS).

Generalni direktor BIS Agustin Karstens (Carstens) izjavio je, kako prenosi AFP, da je najnovije ispitivanje članskih kvota u MMF ukazalo da MMF nema dovoljno finansijskih sredstava.

"Imamo zbog toga problem. Kada MMF nema dovoljno finansijskih sredstava, u doba kriza morao bi improvizovati sa svojim intervencijama", rekao je Karstens na međunarodnoj konferenciji koju je organizovala francuska centralna banka. On je s tim u vezi upozorio da, ako MMF ne bude mogao da pomogne, to bi morao učiniti neko drugi da ne bi došlo velikih ekonomskih problema.

Na ove probleme ukazala je i šefica MMF Kristin Lagard (Christine Lagarde) i to u vezi sa evrozonom. Po njenim rečima, evrozona je "u boljoj poziciji nego pre deset godina (tj u vreme izbijanja i razmaha prethodne svetske finansijske krize) ali i dalje nije dovoljno jaka da bi savladala novu ekonomsku krizu".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...