I nemački budžet naginje ka deficitu

M.L.

Posle dugogodišnje uravnoteženosti i budžetu vodeće zemlje EU preti manjak
(foto, Olaf Šolc, ministar finansija nalazi se od početka prošle godine u vladi Angele Merkel, u ime koalicionog partnera Socijaldemokratske partije)

Nemačkom budžetu, koji je služio godinama, ne samo u EU nego i u svetu, kao uzor u gospodarenju državom i bio u suficitu, preti da zapadne u deficit, ukoliko vlada ne smanji izdatke. Kako piše Bild, budžet, koji je lane bio u plusu za 11,2 milijarde evra, 2023. mogao bi da ima deficit od  čak 25 milijardi evra.

Glavni uzrok ovakvog kretanja u vodećoj privredi EU, prema dokumentu vlade na koje se poziva ovaj list, jeste predviđeni pad poreskih prihoda na jednoj, i povećanje plata u javnom sektoru, na drugoj strani.

Zbog trgovinskog rata između SAD i Kine i mogućeg haotičnog bregzita, vlada Nemačke je već snizila projekciju ekonomskog rasta zemlje za ovu godinu na samo jedan posto. Zbog toga će se, kako stoji u izveštaju ministra finansija Olafa Šolca (Scholz), smanjiti poreski prihodi za pet miljardi evra na godišnjem nivou. Deficit od 25 milijardi evra predstavlja, inače, nešto manje od jedan posto bruto društvenog proizvoda (BDP) Nemačke.

Ministri su prošle sedmice pozvani da striktno drže troškove pod kontrolom, između ostalog i zbog visokog rasta plata u javnom sektoru. Predviđa se da će se troškovi za ove svrhe povećati sa nivoa od 31 milijarde evra u 2016, na 35 milijarde u 2020.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...