Francuska uvodi porez za internet-gigante

M. L.

Specijalni porez koji će od Nove godine godine plaćati GAFA ( firme Gugl, Ejpl, Fejsbuk i Amazon) uneće u francusku državnu kasu pola milijarde evra. Pariz, zajedno s Berlinom, zagovara da cela EU uvede digitalni porez

Francuska će od Nove godine uvesti specijalni porez na prihode velikih internet firmi kao što su Gugl (Google) ili Fejsbuk (Facebook), saopštio je francusi ministar finansija Brino L Mer (Bruno Le Maire). Kako prenosi AFP, ova mera koja se odnosi i na Ejpl (Apple) i Amazon, "ubaciće" u državni budžet oko pola milijarde evra.

Ministar je obznanio ovu meru nedelju dana pošto je predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) najavio, reagujući na veliki talas socijalnih protesta, seriju koraka koja će državnu blagajnu koštati oko deset milijardi evra. Mera, koja se odnosi na pomenute četiri firme, čija je skraćenica inicijala GAFA, trebalo bi da bude izglasana odmah posle Nove godine u parlamentu.

Google-Apple-Facebook-Amazon

Francuska se, međutim, već duže vreme zalaže, zajedno s Nemačkom, za uvođenje u celoj Evropskoj uniji takozvanog digitalnog poreza. Prema zajedničkom predlogu ove dve vodeće zemlje Unije, ovaj posredni porez bi se ticao firmi s minimalnim profitom godišnje u svetu od 750 miliona evra, a u EU od 50 miliona evra. Procenjuje se da bi se taj porez odnosio na skoro 200 kompanija, među njima, naravno, i na skupinu GAFA. L Mer je napomenuo da Francuska neće zbog svog uvođenja specijalnog poreza za grupu GAFA nimalo smanjiti pritisak za uvođenje opšte-evropskog digitalnog poreza.

Predlog za uvođenje opšte-evropskog poreza nije usvojen početkom ovog meseca zbog sporova oko toga da li će se porez odnositi samo na reklamu na internetu ili ina prihod od prodaje korisničkih podataka.

Ovim povodom predlagači ističu da "tradicionalne" fime plaćaju znatno veće poreze od internet firmi. Ove druge nemaju, uglavnom, sedište u Evropi ili, ukoliko ga imaju, onda je to u onim zemljama koje imaju povoljniji za njih poreski sistem. 

Francuska se, posle paketa socijalnih mera koje je najavio predsednik Makron, smirujući nemire u zemlji, plaši od rasta budžetskog deficita koji bi mogao da pređe dogovoreni plafon za evro-zonu od tri posto bruto nacionalnog proizvoda (BNP). Porez za grupu GAFA, kao i evropski digitalni porez mogao bi da pomogne u rešavanju tog problema.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...