Trampova poreska reforma bi mogla u SAD da vrati dva biliona dolara

M. L.

"Nogu povlači" Epl, mogli bi slediti Majkrosoft, Cisko, Alfabet, Orakl
(Slikonska dolina, Kalifornija, februar 2018. - Epl park na 175 hektara, sa 2,8 miliona kvadrata prostora u glavnoj zgradi, u mestu Kupertino gde će se do leta useliti 12.000 zaposlenih. Novo sedište firme koštaće oko 5 milijardi dolara)

Poreska reforma u SAD, koju je krajem prošle godine potpisao predsednik Donald Tramp, počinje da daje rezultate. Kako se procenjuje u Izveštaju konferencije OUN za trgovinu i razvoj (UNCTAD), američke firme, privučene nižim porezima, mogle bi da prebace u zemlju skoro dva biliona dolara (dve hiljade milijardi) koje su dosad držale u inostranstvu.

Trampova poreska reforma, dosad jedini uspešno ostvaren projekat njegovog predizbornog programa, omogućuje američkim firmama da zbog nižih poreza prebace u matičnu zemlju velika sredstva koja sada drže po svetu.

Prvi se ovim povodom nedavno oglasio američki tehnološki gigant, inače, najskuplja firma u svetu, Epl (Apple) i najavio da će u SAD vratiti oko četvrt biliona dolara. Ova firma, ohrabrena povoljnijom poreskom politikom, takođe najavljuje da će u narednih pet godina uložiti u SAD 350 milijardi dolara i otvoriti 20 hiljada novih radnih mesta.

Osim Epla, velike količine novca nagomilale su izvan SAD i druge američke tehnološke kompanije - Majkorosft, Cisko, Alfabet, Orakl... Oko 40 posto sredstava u inostranstvu, ove firme drže u V. Britaniji i u njenim prekookeanskim teritorijama kao što su Britanska Devičanska ostvrva.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...