NIS povećao profit u odnosu na prošlu godinu

J.P.

NIS je u prvih devet meseci ove godine ostvario neto dobit od 20,1 milijarde dinara, što je 2,6 puta više od rezultata u istom period 2016. godine.

Neto dobit NIS-a za devet meseci 2017. godine porasla je za 2,6 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 20,1 milijardu dinara, a pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 34,3 milijarde dinara, što je za 53 odsto više nego u devet meseci prošle godine, saopšteno je iz ove kompanije povodom objavljivanja konsolidovanih rezultata poslovanja NIS grupe za devet meseci ove godine, pripremljenih u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

U saopštenju se ističe da je nastavljen i trend rasta obaveza NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda, koje su u devet meseci 2017. godine iznosile 126 milijardi dinara, što je rast od sedam odsto u poređenju sa istim periodom 2016. Efekat mera za povećanje operativne efikasnosti na pokazatelj EBITDA iznosio je 5,1 milijardu dinara.

Obim proizvodnje nafte i gasa za devet meseci 2017. iznosio je 1,04 miliona uslovnih tona. Obim prerade zabeležio je rast od 10 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosio je 2,6 miliona tona. Istovremeno je za devet meseci 2017. godine NIS grupa realizovala ukupan promet naftnih derivata od 2,5 miliona tona, što je za četiri odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine. Tokom devet meseci 2017. godine proizvedeno je 117.967 MWh električne energije, što je 13 odsto bolji rezultat nego u devet meseci prethodne godine.

„Pozitivni rezultati poslovanja NIS-a dokaz su da je kompanija izabrala optimalni model poslovanja u sadašnjim tržišnim uslovima. U izveštajnom periodu u razvoj NIS-a smo uložili 16,6 milijardi dinara i nastavili smo da radimo na povećanju efikasnosti poslovanja kompanije. Ove godine NIS je koncentrisan na realizaciju najvećeg projekta u energetskom sektoru Srbije - izgradnju kompleksa Duboke prerade u Rafineriji nafte u Pančevu. Takođe, nastavljamo sa modernizacijom i razvojem naše maloprodajne mreže, ulažemo u geološka istraživanja i u proizvodnju nafte i gasa, kao i u projekte iz oblasti energetike“, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a povodom objavljivanja konsolidovanih rezultata poslovanja za devet meseci 2017. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...