BEKO POTVRDIO PLJAČKU C-MARKETA

Politika

Slobodan Radulović potpisivao menice bez pokrića, popularno nazvane „menice blizanci”

Poznati biznismen, vlasnik više preduzeća, Milan Beko je svedočeći juče u postupku koji se pred sudskim većem Specijalnog suda u Beogradu vodi protiv takozvane stečajne mafije objasnio na koji način je dogovoreno preuzimanje akcija „Ce-marketa”. Svedok je rekao da je sastanak, na kojem je postignut dogovor između njega, Miroslava Miškovića, vlasnika „Delta M” i sada odbeglog optuženog Slobodana Radulovića, bivšeg direktora „Ce-marketa” o privatizaciji ovog preduzeća i raspodeli udela u njemu, inicirao Danko Đunić kao lice ovlašćeno da u „privatizaciji pomogne u iznalaženju partnera”.

Prema rečima Beka, Vlada Srbije je znala da su prethodno on i Mišković predlagali dva različita koncepta privatizacije „Ce-marketa” i da su oba izlazila iz zakonskog okvira. Inače, ovaj sastanak više puta je pominjan u odbranama optuženih, a prvenstveno u „pismu odbrane” odbeglog Radulovića. Njegov advokat Vladimir Horovic pomenuo je svedoku Milanu Beku da u preambuli potpisanog memoranduma piše da je sastanak inicirao predsednik Vlade Srbije.

– Đunić je na sastanku rekao da je imao razgovore u Vladi Srbije i da je dobio sugestiju da privatizacija „Ce-marketa” mora da bude izvedena po zakonu. On je rekao da će vlada učiniti sve da se proces privatizacije ovog preduzeća ne pretvori u novu aferu koja bi uzdrmala državu i da privatizacija ne sme da izađe iz pravih okvira – rekao je Beko.

Svedok je rekao i da premijera Srbije prethodno nije video 11 godina.

– Nisam stekao utisak da je vladu interesovalo šta ćemo se mi dogovoriti niti je zahtevala da mi potpisujemo bilo kakav memorandum, već da sve bude urađeno po zakonu – objasnio je Beko.

Beko je podsetio da je na tom sastanku dogovoreno da posle dve godine „Delta M” postane vlasnik „Ce-marketa”, a da do tada ona bude u njegovom vlasništvu. Dogovoreno je još i da će Slobodan Radulović, ostati na toj funkciji još dve godine. On je dodao i da je firma Slobodana Radulovića „Primer Ce”, koja je kasnije preneta u njegovo vlasništvo, bila u regularnom postupku privatizacije „Ce-marketa” jedini ponuđač, jer je „Merkator” odustao, a englesko preduzeće „Ašmor” je diskvalifikovano zbog promene pravnog lica.

Na pitanje advokata Horovica, koji je inače ispitivanjem poprilično preznojio svedoka Beka, za motiv Radulovića da bez ikakve naknade prenese „Primer Ce” u vlasništvo Beka, svedok je rekao da se Radulović plašio da će biti razotkriven i da je „bežao od neposredne opasnosti”.

Beko je naveo da je pre okončanja privatizacije „Ce-marketa” firma „Nova fin” sa sedištem u Luksemburgu, koja je bila u njegovom vlasništvu, kupila „Primer Ce” po ceni po kojoj je ovo preduzeće i osnovano. Kasnije je, kako kaže, sa Miškovićem dogovorio da on stekne pravo isključivog vlasništva nad luksemburškom kompanijom, odnosno „Primerom Ce”.

– Slobodanu Raduloviću je manje odgovaralo da Mišković preuzme „Ce-market” jer se sa mnom osećao komfornije – posvedočio je Beko.

Prethodno je svedok Milan Beko, sigurnim tonom i uz primetnu gestikulaciju, sudskom veću objasnio kada je i kako posle preuzimanja akcija „Ce-marketa” primetio da u ovom preduzeću postoje problemi. Beko je, praktično, potvrdio navode optužnice prema kojima su optuženi raznim malverzacijama „izvukli” 20 miliona evra iz „Ce-marketa”.

– Sastanci sa Radulovićem su bili vrlo retki dok nisu počeli da se dešavaju incidenti, a jedan od njih bio je i blokada računa. To je za nas bio prvi veliki alarm – rekao je Beko i dodao da je posle toga angažovao revizore da urade presek stanja i napišu izveštaj o preduzeću.

Prvo, kako je objasnio Beko, nije bilo dokumentacije koja je pratila određene novčane transakcije, kao što je recimo tri miliona evra na računu „Atlas banke” na Kipru. Drugi problem su bile, kako kaže Beko, menice bez pokrića popularno nazvane „kabinetske menice” i „menice blizanci”, odnosno duple menice. Njih je prema rečima svedoka, u kancelariji popunjavao Radulović, potpisivao i pečatirao.

Budući da je pokojni Miko Brašnjović bio vlasnik pojedinih preduzeća sa kojima je „poslovao” Radulovićev „Ce-market”, Beko je naveo da je pokojni Brašnjović imao nameru da se vrati dug „Ce-marketu” ali i da se u tome tada razilazio sa odbeglim Radulovićem.

– Brašnjović je rekao da hoće da se to razreši, da je tačno to što se dogodilo ali da nije usmereno protiv mene i Miškovića jer je bilo pre našeg dolaska. Rekao je da će učiniti sve da se šteta sanira. Sa druge strane i Radulović je to rekao, ali nije sarađivao i uvek je nešto krio. Pokojni Brašnjović se jednom sastao u Beču sa Radulovićem da se dogovore da vrate novac. Radulović je to odbio, pravdajući se da nije u situaciji – rekao je Beko.

„Stečajna mafija” se prema optužnici tereti da je „prljavim poslovima” oštetila određena preduzeća za oko 50 miliona evra, a kao organizatori navode se Goran Kljajević, bivši predsednik beogradskog Trgovinskog suda, advokat Nemanja Jolović, biznismen Sekula Pijevčević i odbegli Radulović.

---------------------------------------

Radulović uputio pismo Savetu za borbu protiv korupcije

Bivši generalni direktor C Marketa Slobodan Radulovuć naveo je u pismu upućenom Savetu za borbu protiv korupcije da je dogovor o prodaji tog preduzeća sklopljen po „nalogu” premijera Srbije Vojislava Koštunice.

U pismu koje je Radulović uputio na imejl adresu Saveta navodi se da su Memorandum o razumevanju pored njega potpisali Milan Beko i Milorad Mišković na inicijativu Vojislava Koštunice.

Radulović je dodao da mu je Koštuničin „nalog” preneo ministar policije Dragan Jočić tokom razgovora u njegovom kabinetu, kome su prisustvovali i sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov i šef UBPOK-a.

U pismu koje je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać dostavila agenciji Beta, Radulović je naveo da je Koštunica ovlastio Danka Đunića da u njegovo ime koordinira razgovore o privatizaciji C Marketa između Radulovića, Miškovića i Beka.

„Ja nikada ne bih pristao da potpišem Memorandum o razumevanju niti bilo kakav drugi dogovor sa Miškovićem oko privatizacije C marketa da me na to nije naterao predsednik vlade Koštunica”, istakao je Radulović.

On je naveo da „nije imao mogućnosti ni hrabrosti” da odbije nalog predsednika vlade da potpiše Memorandum o razumevanju iako je znao da je on to uradio da bi omogućio Miroslavu Miškoviću da „posle svih njegovih neuspeha” uđe u proces privatizacije C Marketa.

„Krajem juna ili početkom jula 2005. godine sam pozvan od strane ministra policije Dragana Jočića na razgovor. Razgovor je obavljen u ministrovom kabinetu, a u njemu su osim Jočića i mene učestvovali i generalni sekretar Vlade Srbije Mihajlov i šef UBPOK-a Spasić. Tema je bila privatizacija C marketa i mogućnost da C market kupi Merkator Ljubljana”, dodaje se u pismu.

Radulović je istakao da je Spasić na tom sastanku rekao da policija navodno ima kompromitujuća saznanja o pojedinim članovima njegove porodice.

„Na to je Jočić ′velikodusno′ rekao Spasiću da obustavi svako bavljenje policije C marketom, dok traje proces privatizacije. Tada mi je Jočić saopštio da ne smem dozvoliti da C market kupi Merkator Ljubljana, da radi opšteg interesa ne smem dozvoliti nijednoj stranoj kompaniji da kupi C market. Rečeno mi je da C market moze da bude privatizovan samo od strane domaće kompanije. Još mi je rekao da je to stav Vlade Srbije”, navodi se u pismu.

Radulović je istakao da mu je „razgovor” i „poruka” koja mu je saopstena „bila vise nego jasna”.

„Zato mi je nalog predsednika vlade Koštunice da se potpiše Memorandum o razumevanju bio samo završetak mog razgovora sa ministrom policije Jočićem”, naveo je Radulović.

U pismu se dodaje da nakon preuzimanja C marketa nijedna tačka potpisanog Memoranduma o razmevanju nije ispoštovana.

„Odmah nakon završenog preuzimanja C marketa, po dogovoru sa Koštunicom, Mišković i Beko su podelili veliki plen, koji se zvao C market, vredan vise od 300 miliona evra, a da pri tom nisu ispoštovali nijednu tačku potpisanog Memoranduma. Oni su sve uradili da me trajno onemoguće i diskredituju da kazem: Kako smo, zašto smo, zbog čega smo, za čiji smo interes i po čijem nalogu sve uradili kako bi potpisali 19.08.2005. godine Memorandum o razumevanju”, navodi se u pismu.

--------------------------------------------

Jočić:Radulović da dođe u Srbiju i kaže šta ima

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je večeras da jedan od optuženih za učešće u „stečajnoj mafiji” Slobodan Radulović treba da dođe u Srbiju i kaže šta ima. Povodom pisma koje je bivši direktor „C marketa” uputio Savetu za borbu protiv korupcije, Jočić je agenciji Beta rekao da „ima mnogo ljudi koji su pokrali zemlju, a koje je policija procesuirala, kojima preti zatvor, kao i da ima mnogo begunaca”.

(Beta)


Danijela Vukosavljević


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...