Grčko more i plaže - druge na svetu

Nikos Arvanites, ATINA

„Plave zastave“ kvaliteta za 393 plaža i marina u Grčkoj
(foto, plaža na Krfu)

Grčka ima „svetsko“ more i, posle Španije, najbolje plaže i najčistije more po međunarodnim istraživanjima. Nije ni čudo što više od 600.000 građana Srbije boravi na grčkim plažama tokom sezone.

Sa 393 „plave zastave“ Grčka ponovno drži 2. mesto u svetu među 48 ocenjivanih zemalja. Što se tiče marina 9 je grčkih u svetskom vrhu koje su nagrađene „plavom zastavom“.

rodos

Plaža na Rodosu

Oblasti i opštine sa  najviše "plavih  zastava" na grčkim obalama su Lasitis (36), Krf  (35), Halkidiki (35), Dodekanez (25) i Šania (20). Prvih pet opština koje imaju najviše “zastava” za plaže su Krf (35), Agios Nikolaos Lasithi (23), Rodos (20), Aristotel Halkidika (14), Sitonia Halkidiki (12).

Međunarodni žiri je dodelio ove godine priznanje “plava zastava” za 3.103 plaže i 626 marina širom sveta. Program "Plava zastava" je međunarodni simbol kvaliteta. Osnivač i međunarodni koordinator Programa je Fondacija Naknada (fondacija  za obrazovanje i okolinu-prirodnu sredinu), sa sedištem u Danskoj, sa 63 zemalja članica sa svih kontinenata. Zastupljena je u Grčkoj od strane grčkog društva za zaštitu prirode.

agios nikolaus krit

Agios Nikolaos na Kritu, plaža Amoudara

Prema izveštaju o stanju voda na plažama u 2012, objavljeno je  iz Ministarstva zaštite životne sredine, voda je od obale prosečno sa 93,2%  okarakterisana kao "odlična".

Kvalitetom morske vode za kupanje bavi se grčko društvo za zaštitu prirode koja je najstarija organizacije za zaštitu priprode  u Grčkoj (od 1951.)  i koje je operator "Plave zastave" od 1992. godine. Program podržava posebni sekreterijat Vodene (Waters) službe koja radi "Registrar identiteta plaža za kupanje". Ovaj sekreterijat  pažljivo prati obalu na kojoj se okuplja veliki broj kupača i štiti ekološki interes Grčke. Svake godine obavlja uzorkovanje kontrole kvaliteta vode za kupanje.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...