Letnji odmor u Srbiji

D. Ćirović

Turistička organizacija Srbije je, u prisustvu resornog ministra, obeležila početak letnje promotivne kampanje koja je, zbog pandemije, prevashodno usmerena na domaće turiste
(ilustracija, propagandni plakat za letovanje u Srbiji)

Turistička organizacija Srbije je, u prisustvu potpredsednika vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, na Milenijumskoj kuli Gardoš u Zemunu, obeležila početak letnje promotivne kampanje, pod sloganom "Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju".

"Cilj kampanje je da građanima Srbije pokažemo da su u Srbiji svaki korak, staza, sokak ili zaveslaj - nova avantura. Osim najposećenijih destinacija poput Zlatibora, Kopaonika, Vrnjačke Banje i Sokobanje, tu su i mnoge druge neotkrivene destinacije koje svojom lepotom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim", kažu u TOS-u.

Marija-Labović-i-Rasim-Ljajić-

Marija Labović i Rasim Ljajić

Domaći turisti u fokusu

U saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama, kao i samim građanima, TOS je ovoga puta odličio da predstavi prirodne lepote i kulturno-istorijske znamenitosti naše zemlje.

"Da se podsetimo šta je sve u Srbiji na listi UNESCO-a i da prođemo putevima rimskih imperatora”, kažu u ovoj organizaciji.

U okviru letnje promotivne kampanje, na društvenim mrežama TOS-a biće prikazani snimci i fotografije najlepših predela Srbije, objasnila je direktorka Marija Labović, a o svojim omiljenim destinacijama govoriće sportisti, glumci, pevači i oni koji su bili na prvoj liniji borbe protiv virusa korona.

Ovog leta, u fokusu promotivne kampanje TOS-a, jesu domaći turisti zbog preporuke stručnjaka da se, u skladu sa epidemiološkom situacijom, ostane u zemlji. Domaći turisti su tokom prošle godine ostvarili oko 60 odsto noćenja (sedam odsto više u odnosu na 2018), a poslednjih godina je sve veći broj naših građana koji odmor provode u Srbiji.

Ministar-o-planovima-za-leto

Ministar Ljajić o planovima za leto

Vaučeri i za Beograd

Tome je značajno doprinela i podela vaučera za putovanje u zemlji, koje dodeljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. S obzirom na to da je odlukom vlade ove godine dodeljeno najpre 160.000, pa potom dodatnih 400.000 vaučera, u TOS-u smatraju da je njihov zadatak "da građanima daju preporuke gde da putuju po Srbiji, ali i da pozovu pružaoce usluga smeštaja da se prijave za prihvatanje vaučera".

Rasim Ljajić je rekao da je novina i da će vaučeri moći da se koriste i za odmor u Beogradu i Novom Sadu. On je pozvao ugostitelje da se prijave da ugoste turiste sa vaučerima, a građane da bar deo odmora, ili jedan vikend, provedu na nekoj od domaćih destinacija.

"Novi vaučeri će značajno produžiti turističku sezonu, koja neće trajati dva-tri letnja meseca, već do kraja godine", naznačio je ministar.

Šteta od milijardu evra

Ljajić je ocenio i da su domaći turisti glavni adut za turizam u Srbiji ove godine, kao i da su se sve druge zemlje okrenule domaćim turistima.

"Dobra je prilika da se Srbija u pravom svetlu predstavi domaćem gostu i nadam se da ćemo na najbolji mogući način pokazati šta Srbija u turističkom smislu poseduje", kazao je on.

Ministar je naznačio i da su prihodi od turizma za pet meseci ove godine manji za oko 300 miliona evra, jer je bilo manje inostranih gostiju zbog epidemije korona virusa. Procena je, dodao je Ljajić, da bi šteta na godišnjem nivou zbog manjeg broja međunarodnih putovanja mogla da bude oko milijardu evra, odnosno toliko bi bili manji prihodi od turizma u poređenju sa prošlom godinom.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...