KAKO I KAD DA PUTUJETE SRBIJOM

D. Ćirović

"Srbijom" i "Stari gradovi Srbije" dve su nove knjige fotografa i publiciste Dragana Bosnića koji kroz zanimljive priče savetuje šta da se obiđe i u koje godišnje doba
(ilustracija, Dragan Bosnić sa novinarima)

Fotograf i publicista Dragan Bosnić izdao je dve nove knjige u saradnji sa izdavačkom kućom "Prometej" iz Novog Sada, "Srbijom" i "Stari gradovi Srbije", a Turistička organizacija Srbije je podržala izdanja upriličivši promociju u svojim prostorijama.

Popis obnovljenih starih gradova

Nove-knjige-pune-fotografija-s

Nove knjige pune fotografija

"Uvideo sam da se u poslednje vreme stari gradovi po Srbiji sve više obnavljaju i da ih valja popisati. Svi su na atraktivnim mestima. A onda sam primetio i koliko malo ljudi, u stvari, poznaje te gradove", kaže autor, ističući da se zato trudio da pojedine ponovo obiđe, uslika nakon što su radovi završeni, te po potrebi promeni i fotografiju u novoj knjizi.

Bosnić je obuhvatio gradove od onih iz rimskog doba poput Sirmijuma, Viminacijuma, preko Sokograda i Solotnika, pa sve do Petrovaradina i Vrdničke kule. Kuriozitet je što obe njegove knjige prati i gotovo 1.500 profesionalnih fotografija, po kojima je Bosnić poznat i van granica naše zemlje.

Knjiga "Srbijom" je donela i praktičnu stranu literature, jer je putnicima, između ostalog, savetovano i u koje vreme je najbolje da posete određene lokalitete. U novembru, kada sve zamre, kaže Bosnić, "najbolje je obilaziti pećine".

Miroslav-Rađen-Dragan-Bosnić-Zoran-Kolundžija-s

Miroslav Rađen, Dragan Bosnić, Zoran Kolundžija (sleva-na-desno)

Neprocenjive priče

Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija, izrazio je zadovoljstvvo što se na koricama obe knjige nalaze lokaliteti baš iz ove oblasti. Na jednoj je Stari grad u Užicu, na drugoj Stari bor na Kamenoj Gori kod Prijepolja.

"Domaći turisti su prethodne dve godine, mogu reći, silom prilika upoznali Srbiju, jer nisu mogli da putuju u inostranstvo zbog kovida. Na taj način su se svi malo više okrenuli onome što Srbija nudi", kaže Rađen, dodajući da će knjige Dragana Bosnića u ovom smislu biti korisne svima koji budu imali želju da obiđu možda i destinacije na kojima su već bili "i uvek otkriju nešto novo".

Zoran Kolundžija, urednik "Prometeja" je naznačio da je fasciniran činjenicom da se Bosnić više puta vraća na neka mesta čije su priče za njega neprocenjive.

"Draganova osnovna ideja je proistekla iz toga što je ljudima savetovao gde da idu i uvideo da su često neobavešteni o tome šta treba obići i u koje godišnje doba. Odatle je počelo, a onda je bilo važno da damo što više informacija onima koji putuju", objašnjava Kolundžija.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...