POSKUPLJENJA OZBILJNO UGROŽAVAJU HRVATSKI TURIZAM

ML

Za poskupljenja nema nikakvog razloga, tvrdi hrvatski ministar finansija Marko Primorac
(ilustracija, Makarska: od turizma živi dobar deo stanovništva, posebno u primorskoj Dalmaciji)

Rast cena u Hrvatskoj može ozbiljno ugroziti celu ovogodišnju turističku sezonu. To je danas upozorio, kako prenosi nacionalna agencija HINA, hrvatski ministar finansija Marko Primorac. On je time reagovao na informacije u medijima prema kojima preterano povećanje cena počinje da ugrožava dolazak turista u ovu zemlju, a od turizma živi dobar deo stanovništva, posebno u primorskoj Dalmaciji. Kao primer ovakvih poskupljenja, uzima se to što jedan običan tj najevtiniji sladoled košta tamo oko tri evra.

hrv-primorje-mapa

Broj noćenja turista na tradicionalno najposećenijoj hvatskoj destinacija pao je u junu prema istom mesecu lane za šest procenata

Primorac tvrdi da za poskupljenja nema nikakvog razloga, utoliko više što vlada u Zagrebu dotira cene energije, a nedavno je snizila porez na dodatu vrednost (PDV) za niz prozvoda i usluga.

"Ovakva poskupljenja donese možda kratkotrajnu korist ali na srednji i duži rok imaće loše posledice na turizam", upozorio je on. Kao primere poskupljenja, hrvatski mediji uzimaju da sada najjevtinija porcija sladoleda košta tri evra, pica 38 evra, biftek 38... Cene prenoćišta povećane su za čak 30 posto. Posledice se već osećaju - na primer, broj noćenja turista na tradicionalno najposećenijoj hvatskoj destinacija pao je u junu prema istom mesecu lane za šest procenata.

Hrvatska je od 1. januara ove godine stupila u evrozonu i šengensku zonu pa zbog toga sada očekuje značajno povećanje prihoda od turizma. Početak sezone demantuje takve računice.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...