HRVATSKA: ŠTA JE TO S TURISTIČKOM SEZONOM?

ML

„Po Evropi se raširila vest da letovati na Jadranu nije više jevtino ni za građane iz zemalja mnogo bogatijih od Hrvatske", piše Slobodna Dalmacija
(ilustracija, Novigrad, izvor istrain.hr)

"Šta je to s turističkom sezonom" - pitaju se, kako piše Slobodna Dalmacija, mnogi hrvatski preduzimači u turizmu - od malih iznamljivača soba na Jadranu, do velikih hotelijera i turizmologa. Sezona je odlično počela, a onda se sve zaustavilo...

"Gde su ti turisti koje smo očekivali na vrhuncu sezone? pitaju se svi.

Prema ovom listu, prvi razlog jeste "naša nadutost kada su u pitanju cene - od onih u trgovinama do ugostiteljstva, u velikim hotelima, sitnim uslugama... U vreme kada se informacije tako brzo šire, po Evropi se raširila vest da letovati na Jadranu nije više jevtino ni za građane iz zemalja mnogo bogatijih od Hrvatske", piše ovaj dnevnik.. "Junske brojke o poseti bile su dobre, ali sa ulaskom u punu sezonu su pale."

"Nemački list Frankfurter rundšau" (Rundschau) piše da "cene na Mediteranu, posebno u Hrvatskoj, rastu svaki dan" i da mnogi turisti nemaju nameru da se ikad više vrate u Hrvatsku.

"Letnji odmor u Sredozemlju postala je krajnje skupa stvar"..."Ne malo turista ostali su u šoku od cena u Hrvatskoj. Mnogi kažu: više nas nećete videti ovde!".

Malo je reći da je ovaj deo turističke sezone u Hrvatskoj postao najgora moguća reklama za ovu zemlju.

Izvesna hrvatska turistička ekspertkinja Barbara Marković, tvrdi da su se izdaci za stanovanje u Hrvarskoj u poslednje dve godine povećali za čak 30 posto. Hrvatska je sada skuplja nego Španija ili Grčka, iako cene i tamo rastu.

Prema stručnjacima, nije u pitanju samo inflacija nego i rast cena do koga je naglo došlo početkom godine kada je uveden evro. To je dovelo do cena koje su i veće nego što su u zemljama evrozone. Sada je, na primer, sladoled u svetu skuplji samo u Japanu! A posao kvari i dosta drugih sitnih stvari, kao što je, na primer, uvođenje u Dubrovniku nesvakidašnje  kazne - za turiste koji vuku kofere na točkićima!


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...