RAFTING TAROM

Tanja Regoda

Avantura, uzbudjenje

Reka Tara je zabeležena u registar svetske prirodne baštine kao jedinstvena na planeti. Njena jedinstvenost se odlikuje strmim obalama i šumama koje se uzdižu od nivoa vode do teško pristupačnih visova i litica.

Vekovima je reka Tara svojom snagom dubila krečnjak i pravila najdublji i najlepši kanjon Evrope. Kanjon je po dubini drugi u svetu, nakon čuvenog kanjona Kolorada, a najdubljim u Evropi (1300m), dugim 78km, Tara je pravi dragulj prirode. Izvire ispod Komova na nadmorskoj visini od 1250m i u svome putu dugom 150km prolazi kroz raskošni kolorit bujnog listopadnog rastinja i četinara sa čudesnom ornamentikom stvorenom kraškom erozijom.


Tara je najčistija reka Evrope i pije se celim svojim tokom, a njenu ćud brusi oko sedamdeset izvorskih potoka.

Njenu lepotu upotpunjuje i pregršt kraških vrela i penušavih slapova, samo na pojedinim mestima duž reke Tara ostavlja utisak mirne vode. Boja vode je zeleno-plavo-tirkizna. Ovu boginju prirode nije dovoljno opisivati treba je videti i osetiti njena pulsiranja. Danas ova reka okuplja ljude koji vole prirodu, a nemirnog su duha i željni avanture.

Rafting Tarom
Reka Tara je plovna 94 km i gornji tok reke je bez tragova civilizacije. Donji tok obiluje sa bezbroj penušavih bukova od kojih su najpoznatiji: Brštenovački buk, buk Borovi, buk Ćelije, buk Crvene Stene, Vjernovića buk, ... ali pored tih, ni drugi nisu ništa manje atraktivni!


Voda Tare se, po stepenu opasnosti merena međunarodnom skalom, kreće od III do V stepena, zato čamcima mogu upravljati samo obučeni vozači (skiperi), uz obavezno korištenje kompletne rafting opreme svih učesnika raftinga.

Polazna tačka raftinga na Tari je Šljivansko (Splavište) a završna samo ušće sa rekom Pivom gde nastaje Drina. U ovom delu kod Tepaca, u mjestu Obzir, kanjon dostiže dubinu čak i preko 1300m. Rafting se nastavlja Drinom do Foče što je ujedno završna tačka celokupnog raftinga.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...