Slovačka, Češka i Austrija pripremaju mini-Šengen

M.L.

Ministri spoljnih poslova Slovačke, Češke i Austrije razgovaraju o otvaranju granica, zatvorenih posle izbijanja pandemije korona virusa
(ilustracija, slovačko-austrijska granica zatvorena je od marta)

Ministri spoljnih poslova Slovačke, Češke i Austrije razgovaraju međusobno o mogućem otvaranju granica između ovih zemalja, zatvorenih posle izbijanja pandemije korona virusa. U intervjuu za slovačke Hospodarske novine (Hospodarske noviny) to je potvrdio pomoćnik ministra Slovačke za unutrašnje poslove Martin Klus.

"Možemo tako stvoriti mini Šengen", rezimirao je on.

On je dodao bi takav mini Šengen mogao da funkcioniše ovog leta. Preduslov je da se dotad stabilizuje situacija sa epidemijom u sve tri zemlje.

Slovačka, inače, može da se pohvali sa veoma dobrim, ako ne i najboljim rezultatima u Evropi u suzbijanju korona virusa – u ovoj zemlji sa 5,5 miliona stanovnika umrlo je od virusa 26 ljudi, zaraženo je svega 1.457. I ostale dve zemlje, posebno Češka, mogu da se pohvale dobrim rezultatima, iznad proseka u Evropskoj uniji.

Klus je ukazao da će slovačke vlasti i dalje omogućavati ulazak u zemlju samo svojim državljanima sa stalnim ili privremenim boravkom u Slovačkoj. On se zalaže za održavanje sistema državnog karantina po ulasku u zemlju jer su neki slovački državljani prilikom povratka u zemlju na početku epidemije ignorisali takozvan domaći karantin i zarazili druge ljude. To se dogodilo, na primer, u romskim naseljima na istoku Slovačke u koja se vratilo iz V. Britanije  nekoliko desetina Roma. Potom je ukinut takozvani domaći karantin i tako je uveden jedini u Evropi takozvani državni karantin tj karantin pod državnim nadzorom.

Ukratako, Slovaci koji dolaze iz inostranstva sada moraju u državne karantinske ustanove i da ostanu tamo dok se testovima ne dokaže da nisu inficirirani koronavirusom. U državnim karantinima je dosad prilikom testiranja otkriveno oko 200 zaraženih ljudi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...