RAST CENA U HRVATSKOJ SVE OZBILJNIJE UGROŽAVA TURISTIČKU SEZONU

ML

Prema rečima ministra finansija, za rast cena ne vidi se nikakvo opravdanje, utoliko više što vlada dotira cenu energije, a snizila je i PDV za niz proizvoda i usluga
(ilustracija, Makarska rivijera: posledice poskupljenja tokom sezone već se osećaju pa je na Makarskoj rivijeri pao broj turista i noćenja u odnosu na juni i juli za šest posto)

Sve veći rast cena može ozbiljno ugroziti sadašnju turističku sezonu u Hrvatskoj.  Na to je, obraćajući se javnosti, u četvrtak upozorio ministar finansija Marko Primorac. On je na ovaj način reagovao na upozorenja tamošnjih medija da usled preteranih poskupljenja dolazi ovamo na odmor osetno manje turista nego što se očekivalo.

"Kad čujete kako rastu cene jasno je da je to neprihvatljivo i moram priznati da izaziva i bojazni", upozorio je, kako prenosi „Slobodna Dalmacija“, ministar. Kao primer naveo je da cena uobičajenog sladoleda u ovoj zemlji iznosi često čak tri evra. Prema njegovim rečima, za rast cena ne vidi se nikakvo opravdanje, utoliko više što vlada dotira cenu energije, a snizila je i PDV tj porez na dodatu vrednost za niz proizvoda i usluga. 

Hrvatski i mediji iz zemalja iz kojih dolazi najviše turista na letnji odmor u ovu zemlju, ovih dana pišu o osetnom porastu cena tokom sezone zbog čega već dolazi do pada rezervacija i dolaska gostiju iz inostranstva. Osim sladoleda, navodi se i primeri pice koja u restoranu košta 18 evra i steka od 38 evra.

Cena smeštaja porasla je u dosta mesta u odnosu na prošlu sezonu za oko 30 procenata. Lokalni mediji upozoravaju, na primer, da se posledice toga već osećaju pa je na Makarskoj rivijeri pao broj turista i noćenja u odnosu na juni i juli za šest posto.

Hrvatska, koja je od 1.januara ove godine, stupila u evrozonu i šengenski prostor, očekuje, prvenstveno zahvaljujući tome, rekordnu turistiku sezonu, koja bi bila bolja čak i od one iz 2019. tj godine pre pandemije.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...