JONSKA OSTRVA – KRF (1)

Marija Bursać

Za Grčku je prošle godine izdato više od 300.000 viza, više od polovine srpskih turista krenuće put prijateljske nam zemlje ove letnje sezone

Grčka - zemlja veličanstvene istorije, pejzaža od kojih zastaje dah, odlične hrane i dobroćudnih ljudi - biće prvi izbor većine turista u Srbiji i ovog leta. Prema podacima Jute, više od polovine srpskih turista krenuće put prijateljske nam zemlje ove letnje sezone. Za Grčku je prošle godine izdato više od 300.000 viza, mahom kolektivnih po uprošćenoj proceduri.

Za koje se destinacije u Grčkoj turisti najčešće odlučuju? Popularna su mesta na severu Grčke, poput Halkidikija, Paralije, Olimpik biča, ostrva Tasos, uglavnom zbog blizine, što znači jeftini autobuski ili sopstveni prevoz. Veliko je interesovanje i za grčka ostrva, poput Rodosa, Krita i Krfa, do kojih se brzo stiže čarter letovima.

To bi bila tradicionalna odredišta sprskih turista. Ipak, Grčka, sa 15.000 dugom obalom i više od 1.500 ostrva koja zapljuskuju Egejsko, Jonsko i Sredozemno more, može da ponudi mnogo više. Toga su svesni i turisti iz Srbije. Sve je počelo nekako stidljivo, ponekom pričom sa letovanja, da bi danas na forumima putnik namernik mogao da pronađe skoro sve što ga o nekom mestu zanima. Opširni putopisi, detaljne informacije o mestu, smeštaju, plažama, cenama, priložene slike sa letovanja "iz prve ruke" - na delu je prava revolucija u turizmu. Turističke agencije ništa više ne mogu sakriti od klijenata, ništa se više ne može ulepšati, izuzev, eventualno, ako je ponuda nešto potpuno novo.


Porto Kaciki na Lefkadi

Upravo tu, na Internetu, putnici entuzijasti nam otkrivaju jednu sasvim novu Grčku - Jonska ostrva. Jedno od ostrva iz ove grupe, Krf, turistima iz Srbije dobro je poznato, ali ovaj dragulj turističke ponude Grčke krije mnogo više od toga. Koliko ste puta gledali prelepe pejzaže iz Grčke, misleći da je to slika sa nekog udaljenog, preskupog ostrva. Pa, ako ste tako mislili - pogrešili ste. Čuvena uvala sa nasukanim brodom, Navagio, jedan od najčešćih motiva sa grčkih razglednica, nalazi se na Zakintosu, ostrvu u Jonskom moru do koga možete stići i autobusom ili sopstvenim prevozom, a gde smeštaj nije mnogo skuplji nego na, recimo, Halkidikiju. Ili, plaža Porto Kaciki, prema nekim procenama jedna od najlepših u Mediteranu, a možda i šire, nalazi se na Lefkadi, jednom od ostrva iz ove grupe. Ali, da krenemo od početka...


Plaža Navagio na Zakintosu

Jonska ostrva ili arhipelag Eptanisa, što na grčkom znači sedam ostrva, tektonskim pokretima u davnoj prošlosti odvojena su od kontinentalnog dela Grčke. U arhipelag spadaju, ako krenemo od severa ka jugu: Krf, Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonija, Zakintos i, izdvojena na jugu Peloponeza, Kitira. Malo je reći da je priroda bila velikodušna prema ovim ostrvima. Zapadna obala Grčke je zelenija usled obimnijih padavina, a Jonsko more je nešto slanije i prozirnije od Egejskog, ali i uvek malo hladnije.


Mapa Jonskih ostrva

Dobra vest za turiste je da Jonska ostrva nisu preskupa i nedostižna. Iznenadićete se ako pogledate ponude agencija, cene nisu ništa više nego za smeštaj iste kategorije na severu Grčke. Većina ostrva ima aerodrome, ali je dodatna pogodnost i mogućnost autobuskog prevoza, što značajno smanjuje troškove. Sva ostrva imaju redovnu vezu sa kontinentalnim delom Grčke. Mana autobuskog ili sopstvenog prevoza je prilično naporna deonica od Gravene do Janjine, gde je put preko planina uzak i krivudav, pravi izazov za vozače. Autoput Via Egnatia bi trebalo da približi turistima pomalo odsečenu Jonsku obalu, ali on još nije završen. Alternativni pravac može biti autoputem prema Atini do Termopila, odakle je obala Jonskog vrlo blizu - nešto duži, ali lakši put.

Za ostrva generalno važi da su nešto skuplja od kontinentalnog dela Grčke. Cene po radnjama su u rangu ili nešto više od onih u našim trgovinama, s obzirom da ni hrana kod nas više nije jeftina. Popularni giros će vas koštati oko 2 evra, piće u kafiću 2-3 evra, obrok za dvoje u restoranu, uključujući salatu i piće, oko 30 evra, iznajmljivanje dve ležajke i suncobrana oko 8 evra. Dobra vest je da vam u Grčkoj niko ne može da zabrani da postavite svoj peškir i suncobran tamo gde ima mesta. Nema potrebe da suncobran nosite sa sobom, na licu mesta možete da ga kupite za 7 evra.

Dodatni trošak letovanja na Jonskim ostrvima predstavlja prevoz, tj. rentiranje istog. Na ovim ostrvima imate toliko toga da obiđete, toliko skrivenih plaža da vidite, pa je prosto grehota ostati svo vreme samo u jednom mestu. S obzirom da je lokalni prevoz loše organizovan, a u slučaju da niste došli sopstvenim kolima, jedino vam ostaje da potražite neku dobru rent-a-car agenciju. Cene značajno variraju, ali bi mogli da računate da će vas jedan manji auto koštati između 20 i 30 evra po danu, a skuter od 10 do 15 evra. Ako iznajmljujete na duže možete računati i na povoljnije cene.

Krf
Smaragdno ostrvo, kako ga još zovu, najsevernije u Grčkoj, poznato je po lepim pejzažima, četinarskim šumama, maslinjacima, peščanim i šljunkovitim plažama, čistom, tirkizno plavom moru, ali i gradu Krfu, jednom od najlepših u ovoj zemlji. Ostrvo bogate istorije, kojim su, između ostalih, vladali Venecija, Francuska i Velika Britanija, pre nego što je 1864. pripojeno Grčkoj. Turci nikada nisu okupirali ovo ostrvo, pa je na njemu atmosfera nešto drugačija nego u drugim delovima Grčke. Krf je pun arheoloških, istorijskih i kulturnih svedočanstava civilizacija koje su njime protutnjale kroz vekove.


Pogled na stari grad Krf

Sa površinom od 590 kvadratnih kilometara, Krf je drugo ostrvo po veličini u Jonskom moru, ali je sa 110.000 stanovnika najnaseljenije. Pored samog grada Krfa, koje je najveće i najlepše naselje na ostrvu, postoji niz manjih mesta koja su podesna za odmor: Kavos, Moraitika, Benitses, Kasiopi, Dasija, Ipsos, Guvija...


Mapa Krfa

Najlepše plaže su na zapadu ostrva, koje su peskovite, ali je tu i najhladnija voda i prilično vetrovito. Plaže na istoku su šljunkovite, i pošto su zaštićene od vetra sa pučine, talasi su manji. Najtoplije je na jugu ostrva, ali većina turista ovaj deo ostrva smatra manje lepim. Pored opšte opaske o tome da je Jonsko more hladnije od Egejskog, treba uzeti u obzir i činjenicu da je temperatura mora upravo najniža na Krfu. Na Krfu se nalazi i jedan od najlepših vodenih parkova u Evropi, sa više od 36 tobogana, na površini od 75.000 kvadratnih metara.


Akvalend na Krfu

Ako želite da se smestite u jednom mestu i kupate na istoj plaži, Krf možda nije pravi izbor za vas. Preporuka je da se stacionirate u nekom od manjih mesta, iznajmite auto, i pređete ovo ostrvo uzduž i popreko.

Na ostrvu postoji aerodrom, pa je ostrvo lako dostupno avionom. U ponudama naših agencija postoji i autobuski prevoz. Put autobusom traje oko 20 sati, uz normalno zadržavanje na granicama, ali je malo naporniji s obzirom da je deo trase preko Tesalije i Epira pun krivina, pa je osećaj sličan kao da putujete u Crnu Goru. Na ostrvo se stiže trajektom iz Igumence, a putovanje traje oko sat i po.

Stari grad Krf

Stari grad Krf je jedinstvena mešavina zapadne i grčke kulture, prepun je zelenila, sa uskim uličicama, preovlađujućom venecijanskom i engleskom arhitekturom, lepim trgovima. Grad je pod zaštitom UNESCO-a kao spomenik kulture. Grad Krf ima dve tvrđave, staru (podignutu krajem X veka) i novu (XVI vek), a poseban ugođaj pruža šetnja Liston ulicom, podignutom u vreme francuske uprave, sa mnogobrojnim fenjerima.


Liston ulica u gradu Krfu

Kako pisati o Krfu a ne pomenuti da je ovo ostrvo u jednom teškom istorijskom periodu bilo vrlo važno za Srbe. Tokom januara i februara 1916. godine iz albanske luke Valona na Krf je evakuisano oko 150.000 srpskih vojnika i civila. Na celom ostrvu postoje istorijski spomenici o boravku srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata. Tu spadaju mauzolej-kosturnica na ostrvu Vido blizu starog grada, Srpska kuća u samom gradu, kao i niz objekata razasutih po celom ostrvu. Smatra se da je na ostrvu Vidu i u "Plavoj grobnici", kao i na 27 vojničkih grobalja na Krfu sahranjeno oko deset hiljada srpskih vojnika i regruta. Samo ostrvo Vido je vrlo lepo, sa malim uvalama, a more je tirkizno plavo. Ipak, pravilo je da se iz poštovanja prema preminulima na ovom ostrvu ne pliva, mada postoje turisti koji i to čine.


Ostrva Vido

Ostala mesta na ostrvu

Nemoguće je dati preporuku za mesto u kome bi trebalo odsesti na Krfu. U zavisnosti od niza faktora, nekima će prijati mirnije plaže na istoku, neki turisti više vole vetroviti zapad, a mlađima odgovora jug zbog noćnog života. Osnovno pravilo grčkih ostrva - iznajmljivanje vozila, ako već nemate svoje - važi i u ovom slučaju. Putevi su uski i krivudavi, pa se male razdaljine dugo prelaze. Zato se mnogi turisti opredele za neko od mesta sa kojeg je pristup i severu i jugu ostrva, kao i gradu, lakši.

Zbog blizine gradu Krfu, popularna mesta su Dasija, Ipsos i Guvija, sva tri sa istočne strane ostrva i severno od glavnog grada. Sama Dasija se svodi na glavnu magistralu oko koje se nalaze radnje, taverne i kuće. Plaža u ovom mestu je šljunkovita, voda topla i nema jakog vetra, ali magistrala prolazi odmah pored nje. Ipsos je nalik Dasiji, sa dobrim noćnim provodom. Guvija je selo sa malo više "grčkog" duha, bliže gradu, i upravo je na ovom mestu noga srpskih vojnika prvo kročila na ostrvu Krf, o čemu postoji i spomen obeležje.


Ipsos

Na severoistoku ostrva nalazi se Kasiopi, mesto za koje turisti kažu da je vrlo simpatično, sa prilično malom gradskom šljunkovitom plažom i nekoliko kamenitih. Na samom severu nalazi se Sidari, oblast koja se po pejzažu razlikuje od ostalih na Krfu. More je napravilo zanimljive formacije na obali i mesto deluje idilično na slikama, ali turisti tvrde da je plaža muljevita pošto su stene sačinjene od gline. Atrakcija u ovom delu Krfa je Kanal ljubavi, čuvena peščana plaža okružena neobičnim lekovitim glinenim stenjem. Između Sidarija i Kasiopija nalaze se plaže Ahravi i Roda.


Sidari

Na zapadnoj strani ostrva prvo mesto sa severa poznatije našim turistima je Severni Agios Georgios, selo sa par kuća i lepom peskovitom plažom. Malo južnije nalazi se Paleokastrica, mesto sa nekoliko malih uvala, šljunkovitim i peščanim plažama i šumovitim zaleđem, po nekima i najlepše na ostrvu. Voda je bistra, plavo-zelene boje, ali i vrlo hladna pošto se meša sa izvorima slatke vode. Na vrhu brda, gde se pruža predivan pogled na zaliv, nalazi se manastir iz XIII veka. Zatim slede Mirtiotisa, lepa peščana plaža zaklonjena stenjem i četinarima, i Glifada, plaža izuzetno popularna među turistima.


Paleokastrica

Posle Glifade slede Agios Gordis i Južni Agios Georgios, mesta sa vrlo lepim, dugim peščanim plažama. Južni Agios Georgios, posećen od strane turista iz Srbije, je malo mesto sa klasičnim grčkim šetalištem bez nekih posebnih sadržaja za večernje izlaske. Kavos na samom jugu je stecište mladih, poznat po noćnom životu. Plaža u ovom mestu nije među boljim, ali to turistima koji ovde borave nije ni važno.


Južni Agios Georgios

Od juga ka severu do grada Krfa, sa istočne strane treba pomenuti Moraitiku i Benitses. Moraitika je poslednjih godina prilično posećena od srpskih turista, a kao prednosti ovog mesta navode se dobra pozicija između grada Krfa i Kavosa koji je dobar izbor za noćni život, kao i pristojna plaža. Blizina važnih destinacija je adut i Benitsesa, kao i šarm ribarskog mesta.


Benitses

Pored mesta na obali, na Krfu možete obići i tri vidikovca. Najviša tačka na ostrvu je vrh Pantokrator. Na njemu se nalazi izuzetan istoimeni manastir. Na vrhu duva osvežavajući vetar, pogled je usmeren uglavnom prema albanskoj obali, a ostrvo se vidi kao na dlanu. Druga tačka na ostrvu sa koje se vidi uglavnom unutrašnjost ostrva je Pelekas ili, kako ga još zovu, Kajzerov tron. Ovo omiljeno mesto nemačkog cara Vilhema nalazi se nekoliko kilometara istočno od sela Pelkas na zapadnoj obali. Treći vidikovac se nalazi nekoliko kilometara od Paleokastrice, blizu sela Lakonesa. Angelokastro (tvrđava anđela), sa koje puca pogled na Paleokastricu, podignuta je na vizantijskim temeljima.


Ahileon

Zdanje koje turisti najviše posećuju na Krfu je letnjikovac Ahileon. Podigla ga je austrijska carica Elizabeta, žena Franje Josifa, 1890. godine. Dvorac posvećen grčkom junaku Ahilu, podignut u neoklasicističkom stilu, inspirisan grčkom mitologijom i hrišćanstvom, nalazi se 14 kilometara južno od grada Krfa.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...