JONSKA OBALA - PARGA

Marija Bursać

Skoro četiri veka pod Mletačkom republikom ostavilo je traga na arhitekturi ovog mesta

Parga je gradić u kontinentalnom delu Grčke, na Jonskom moru. Njena neposredna blizina ostrvima Krf, Paksos i Antipaksos, kao i specifičan duh u odnosu na druga kontinentalna mesta u Egejskom moru, nameću potrebu da se kaže nešto o ovom mestu koje polako postaje prepoznatljivo kod turista iz Srbije. Zanimljiv reljef ovog mesta, stogodišnje masline i bujno zelenilo koje okružuju Pargu, intenzivno plavo more - Parga je puna slika i predela koji se pamte i prepoznaju.


Parga

Parga se nalazi u Epiru, oko 40 kilometara južno od Igumence, i ima 2.500 stanovnika. Ovo mesto je nastanjeno još od antičkih vremena, kada se zvalo Torini. Sadašnji naziv se prvi put spominje u XIV veku. Parga je u početku uspela da ostane izvan Otomanskog carstva koje je pokorilo veliki deo Grčke. Početkom XV veka pada pod vlast Mletačke republike i ovakvo stanje je održano do kraja XVIII veka. Pod mletačkom upravom masline su sađene u velikom broju a i tvrđava je izgrađena u to vreme. Krajem XVIII veka Parga na kratko pada u ruke Francuza, pa zatim Engleza, koji su 1817. prodali ovo mesto Turcima. Parga je pripojena Grčkoj tek 1913. godine.


Centar Parge i tvrdjava

Do Parge možete stići avionom, autobusom ili sopstvenim prevozom. Najbliži aerodrom je u Prevezi koja je od Parge udaljena oko 40 kilometara. Ako se odlučite za jeftiniji kopneni prevoz, napomena koja je data za Krf važi i ovde - autoput je u izgradnji, a deo puta do Janjine prilično naporan. Pod uslovom da se ne zadržavate duže na granicama, do Parge vam, kao i do Krfa, treba oko 20 sati autobusom. Zbog velike razdaljine, možda ćete se odlučiti da napravite pauzu i prespavate negde na polovini puta ako idete sopstvenim prevozom.


Gradska plaža

Skoro četiri veka pod Mletačkom republikom ostavilo je traga na arhitekturi ovog mesta. Na sličnoj geografskoj širini, na istočnom delu kontinentalne Grčke, nalaze se kod nas popularna letovališta poput Paralije, Olimpik biča ili Leptokarije, ali Parga nimalo ne liči na ova mesta. Locirano na strmini, ovo mesto krase uske, krivudave uličice, gradnja u venecijanskom stilu, kućice raznih boja načičkane jedna do druge, restorani i taverne uz šetalište, simpatične radnje... Jednostavno, Parga ima neki "ostrvski" šmek. Naši turisti kažu da ih Parga podseća na mesta u Dalmaciji. Ovde najviše ima Italijana, pa zatim Nemaca i Engleza. Turisti iz Srbije tek otkrivaju Pargu. Iznad grada pruža se tvrđava, sa koje se, sa jedne strane, pruža lep pogled na luku, gradsku plažu i ostrvce koje se nalazi u njenoj blizini, a sa druge vidi popularna Valtos plaža.


Pizo Krioneri

Pošto su turisti iz razvijenih zemalja Evropske unije ovde najbrojniji, i cene su nešto više u odnosu na ostala kontinentalna mesta. Dakle, i cene su "ostrvske". Ipak, nemojte dati da vas to zaplaši, pošto je Parga vredna svakog centa. U mestu postoji nekoliko manjih prodavnica, ali nema velikih trgovinskih lanaca koji bi kupovinu svakako učinili jeftinijom. Mesto je vrlo živo, restorani i kafići duž šetališta su uvek puni, ali, iako je noćni život bogat, ludi provod nemojte očekivati u Pargi.


Plaža Valtos

U Pargi budite spremni na pešačenje, pošto je ovo mesto brdovito a smeštaj uglavnom dalje od plaža, sem ako niste spremni da papreno platite sobu sa pogledom na more. Postoje dve varijante smeštaja. Prva je u samom gradu, nekoliko stotina metara od centra, gde su vam blizu gradska plaža Krioneri i nešto manja, udaljena 100 metara, Pizo Krioneri, kao i Valtos plaža koja je najveća i najlepša, ali je neophodno da pređete poveće brdo do nje. Možete izabrati i nešto mirniju varijantu smeštaja na Valtos plaži. Pešačenje, ako ne iznajmite neko prevozno sredstvo, ne možete izbeći.


Lihnos

U samom gradu nalaze se tri plaže, a do još dve se može stići brodićem ili prevozom. Iako se nijedna ne može porediti sa lepoticama Jonskog mora na Lefkadi, Zakintosu ili Kefaloniji, sve su lepe, a pošto je većina njih u samom gradu ili u njegovoj neposrednoj blizini, nije neophodno iznajmljivati vozila za njihov obilazak.


Sarakiniko

Plaže u gradu su pristojne, ali pošto je Parga puna turista, i prepune. Krioneri i Pizo Krioneri su šljunkovite, prilično male i pune i u vansezoni. Valtos, najveća i najlepša plaža, jednim delom peščana, može biti dobar izbor. Ipak, ako je sezona, ni ovde nećete pobeći od gužve. Ako ste raspoloženi za šetnju, na nekoliko kilometara od Parge nalazi se lepa plaža Lihnos, do koje vodi prijatna staza kroz maslinjake. Naporniji, ali mnogo lepši put vodi kroz maslinjake uz samu obalu mora, mada je ovu stazu nešto teže naći. Duž plaže nalazi se nekoliko vrlo dobrih i prijatnih taverni. Ako vam se ne šeta, možete ići brodićem ili taksijem. Najlepša i najčistija plaža u okolini je Sarakiniko do koje se može stići samo brodićem.


Aheron

U samom gradu možete obići tvrđavu koja je malo zapuštena. Možete uzeti vozić i do Ali-Pašine tvrđave koja se nalazi nekoliko kilometara izvan grada. Izlet na Paksos i Antipaksos ne treba propustiti, i možda je bolja, ako ne i jeftinija varijanta, da se sami raspitate kod lokalnih agencija i odlučite za brod koji vama odgovara. Možete otići i na krstarenje po Jonskim ostrvima (Lefkada, Itaka, Kefalonija), i obići Krf. Ako želite da ostanete na kopnu, popularna je tura "Mitovi i reke", koja počinje posetom svetilištu mrtvih, Nekromantionu, a završava se kupanjem u reci Aheron, u kojoj je, prema predanju, Tetida okupala svog sina Ahila.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...