Grčka pred turističkim izazovom

Aleksandar Manić

Uprkos svim preduzetim merama i poboljšanjima, Grci se opravdano plaše da će ovogodišnje prilike biti gore nego 2015, kada su zatvorili banke i kontrolisali kapital da bi izbegli bankrot
(ilustracija, Plaža Akti tu Iliu, u predgrađu Alimos, dočekala je Atinjane koji su osveženje potražili na kupanju)

Zadnjeg vikenda, temperatura se u Atini približila 40. podeoku, što se, vrlo srećno, poklopilo sa otvaranjem plaža. Od južnog predgrađa Paleo Faliro, čitavih 15 kilometara preko Alimosa, Glifade i Vule do Vuligamenija, Atinjani su mogli da se osveže u, još uvek, hladnom moru i da se opruže na ležaljkama. Zaposleni na plažama u obavezi su da nose zaštitne maske i rukavice, dok su kupači oslobođeni tih sanitarnih mera. Radi predostrožnosti, suncobrani su udaljeni 4 metara, jedan od drugog a osoblje, posle svakog gosta, dezinfikuje ležaljke.

Rad sa maskama i rukavicama na ovakvoj temperaturi izuzetno je neprijatan i zamoran, ali zakon to nalaže. Osoblje plaže, preko razglasa, ali i neposredno, podseća kupače na mere predostrožnosti koje moraju da se poštuju.

grci-vuligameni-dezinf-

Na plaži u Vuligameniju, osoblje dezinfikuje ležaljke posle svakog klijenta

Otvaranje prodavnica, restorana, aerodroma...

Adonis Georgiadis, grčki ministar razvoja, pre otvaranja plaža u Vuligameniju, lično je izvršio inspekciju preduzetih mera.

"Tokom epidemije, mi smo imali samo 160 mrtvih. Već dve nedelje, pripremamo se za postepeni izlazak iz izolacije i izgleda nam uspešno, jer do sada nismo videli pogoršanje prilika. Sada treba da se suočimo sa ekonomskim izazovom. Turizam, mada će biti slabiji nego prethodnih godina, mora svakako da započne ovog leta", kazao je on tokom obilaska plaže.

Od ponedeljka Grci mogu da se kreću po kontinentu, dok su od ostrva dostupna samo Krit i Evbeja. Crkve su otvorene u nedelju, a prodavnice i robne kuće u ponedeljak 18. maja, dok će se restorani, barovi i kafići otvoriti nedelju dana kasnije. Nešto posle restorana, od kraja maja meseca, Grci otvaraju i komercijalne avionske letove ka evropskim gradovima. Zato su oni od Evropske unije tražili da se što bolje definišu novi uslovi putovanja kako bi se izbegla potreba za dvonedeljnim karantinom u oba pravca.

grci-crkva

Posle dvomesečne pauze, otvorilene su i crkve, za njima će prodavnice, a nešto kasnije restorani i aerodromi

Međunarodno udruženje vazdušnog transporta (IATA) predvidelo je za buduće letove avionima obavezu nošenja maski, kontrolu telesne temperature i sanitarnu deklaraciju za svakog putnika. Predlagane mere da se svako drugo sedište ostavi slobodnim odbačene su, jer je za rentabilnost letova neophodna popunjenost od najmanje tri četvrtine. Saobraćaj će biti smanjen, kao i broj destinacija. IATA stručnjaci smatraju da će se vazdušni saobraćaj normalizovati tek 2023. godine.

atina-omonija-

Trg Omonija, očišćen je i opran neposredno pred prošlonedeljno otvaranje

Pad bruto prihoda

Grčka se vrlo organizovano i disciplinovano borila protiv epidemije korona virusa, te je nizak broj zaraženih i mrtvih jedan od važnih elemenata turističkog marketinga. Turizam, u Grčkoj, predstavlja 20 odsto bruto prihoda i ovogodišnja ekonomija će zavisiti upravo od dolaska turista u predstojećoj sezoni.

Za sada, otkazano je puno rezervacija, posebno iz udaljenih zemalja (SAD, Kina, Japan), ali grčke vlasti se trude da privuku Evropljane, posebno iz zemalja Šengenskog ugovora, koji zakonski imaju pravo na slobodu kretanja.

Svi stručnjaci se slažu u procenama da će ovogodišnji prihod od turizma biti slab i ne veruju da će prošlogodišnjih 18 milijardi evra biti ostvarljivi čak ni naredne godine.

"Realno gledajući, 2021. biće godina oporavljanja, ali prihode iz 2019. nećemo dostići pre 2023", izjavio je Janis Ricos, predsednik Grčke turističke federacije.

Prema analizama Međunarodnog monetarnog fonda, grčki bruto prihod će se ove godine smanjiti za 10 odsto, što je više nego 2011. godine koja je za njih bila najgora godina velike dužničke krize. Grčka vlada, u svojim analizama, pokazala je više optimizma, perdviđajući da će smanjenje ekonomije biti između 4 i 8 odsto. Prognoze nezaposlenosti kreću se oko 20 odsto, što će ekonomiju vratiti dve godine unazad. Mnogi od 700 hiljada prošlogodišnjih sezonaca u turizmu, ove godine, zbog manjeg broja turista, neće se vratiti na posao.

atina-erma-pesaci

Gornji deo trgovačke ulice Ermu, u centru Atine, već je pešačka zona

Urbanističke mere

Prošle nedelje, pred sâm kraj sanitarnih mera, posle duže rekonstrukcije, otvoren je poznati atinski trg Omonia. Iako su radovi bili završeni pre početka epidemije, otvaranje je bilo odloženo zbog vanredne situacije. Svečanost otvaranja trga i nove fontane prisustvovalo je mnoštvo građana, začudo, bez ikakvih mera sanitarne zaštite. Istovremeno, u siromašnom kvartu Kipseli, okupljanje građana bilo je sprečeno policijskim snagama i suzavcem.

Takođe, pred sam kraj sanitarnih mera, atinske vlasti su obelodanile novi projekat zatvaranja jednog dela centra grada za saobraćaj. Sledeći primer drugih svetskih prestonica, Atina će povećati prostor za bicikliste i pešake, a mere će biti preduzete vrlo brzo. Po rečima Kostasa Bakojanisa, atinskog gradonačelnika, ove mere će ući u program vezan ne samo za borbu protiv epidemije, nego i za poboljšanje ekoloških uslova u gradu. "Želimo da sačuvamo zdravlje građana tako što nećemo dozvoliti da sve ulice ponovo budu preplavljene vozilima", rekao je Bakojanis.

Po novom planu, za saobraćaj će biti zatvoren u trgovačkom delu Atine, ulice Mitropoleos i donji deo Ermu, kao i čuvena Plaka. Planovi za ove promene biće predati javnosti na razmatranje tokom juna, a potom objavljeni i tenderi za radove. Može se pretpostaviti da će projekat biti usvojen, jer Kostas Bakojanis ima veliku podršku svoje majke Dore Bakojanis, nekadašnje ministarke i atinske gradonačelnice, kao i svog ujaka, Dorinog brata Kirjakosa Micotakisa, današnjeg šefa grčke vlade.

Uprkos svim preduzetim merama i poboljšanjima, Grci se opravdano plaše da će ovogodišnje prilike biti gore nego 2015, kada su zatvorili banke i kontrolisali kapital da bi izbegli bankrot. Grčki ekonomisti smatraju da bi turistička katastrofa mogla da poništi sve ono što je nacionalna ekonomija uspela da zaradi kroz više godina stezanja kaiša nametnutog od strane Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...