RAJNEROV LET KA VRHU

Milan Lazarević

Sa prosečnom kartom od 39 evra, uspeo je da poveća profit za 80 odsto

Prosečna cena karte na linijama niskobudžetne avio kompanije Rajner, iznosi svega 39 evra. Uprkos tome, ova firma je, u vreme kada su gotovo sve druge avio- kompanije imale pad prihoda i grcale u gubitcima, u prvom fiskalnom polugođu (april-septembar) ostvarila je profit od 387 miliona evra, odnosno oko 80 odsto više nego u istom periodu lane!

Za pola godine ova kompanija sa sedištem u Irskoj, snizila je prosečnu cenu karte za 17 odsto ali je broj prevezenih putnika povećala za 15 odsto, što iznosi oko 36 miliona. Takođe, imala je znatne koristi od nižih cena goriva. U tekućem fiskalnom polugođu kompanija i dalje radi na sniženju tarifa od 20 odsto.Rajner je za 25 godina postojanja izrastao ne samo u najveću svetsku lou kost avio-kompaniju nego je i najveći svetski avio prevoznik kada su međunarodne linije u pitanju. i vodeći po tržišnoj kapitalizacij, odnosno ukupnoj vrednosti akcija. S parama koji trenutno ima na računu ova kompanija može kupiti čak oko 80 odsto deonica takvog giganta kakav je kompanija Air France, ili KLM!. Ovi podaci mogu biti iznanađenje za mnoge koji misle da su lou kost kompanije male. Rajner nije bio gigant kada je pre pet-šest godina počinjao sa ovom vrstom avio prevoza, ali su se u međuvremenu brzo razvijao, i sada je jedan od vodećih...

Međutim, i Rajner počinje da oseća posledice smanjivanja tražnje. Za sledeću godinu bila je predviđena nabavka 48aviona ali će se jedan deo nabavke odložiti za godinu dana. Pregovara se s Boingom o kupovini još 200 aviona ali zasad bez približenih stavova. Šef kompanije i najveći deoničar, čuveni Michael O´Leary najavio je da bi kompanija zbog pogoršanja izgleda za rast profita mogla privremeno odustati od strategije visokog rasta i gotovinu koju ima na računu podieliti akcionarima.


Rajner najveći prevoznik u Evropi

Američka kompanija Soutvest, prošle godina bila je vodeća kompanija kada je u pitanju prevoz putnika. Prevezla je preko 102 milona putnika, skoro isto kao i 2007. godine. Međutim, ako se računa samo međunarodni avio promet, onda je na prvom mestu irska niskobudžetna kompanija Rajner, koja je prevezla 57,6 miloiona putnika. sa ovolikim avio prometom putnika ona je najveća u Evropi i nalazii se ukupno na 6 mestu na svetu, računajući i unutrašnji prevoz. Na svetskoj listi koju redovno sastavlja Svetsko udruženje avio prevoznika (IATA) prva mesta priapadaju američkim i kineskim kompanijama koje su uglavnom orjentisane na domaći prevoz. kada su u pitanju međunarodni prevoznici iz Rajnera, nalazi se nemačka Luthanaza sa 42,1 milion putnika, dok je na trećem mestu britanska niskobudžetna kompanija Easyjet sa 34, 4 milona putnika. Ono što važi i za avio prevoznike da su svi pogođeni aktuelnom svetskom ekonomskom krizom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...