PUTEVIMA MARKA POLA

B.M.

Internacionalni brend ulja i maziva Gaspromnjeft-UiM G-Energy i G-Profi ispituje se tokom relija Milano-Šangaj, u okviru italijanskog TV projekta Overland World Truck Expedition

Ekipa Overland World Truck Expedition u najnoovijoj ekspediciji po dugačkim trasama kroz niz zemalja sveta krenula je iz Italije. Osnovna ideja relija po maršruti Milano-Rim-Beograd-Kijev-Moskva-Alma Ata-Šangaj je podrška inicijativi Generalne skupštine OUN, koja je 2010. godinu nazvala Međunarodnom godinom približavanja kultura. Istovremeno sa ovom primarnom misijom, ekipa Overlanda ima i zadatak da, zalazeći u najudaljenije kutke zemalja kroz koje će prolaziti od jula do oktobra ove godine, testira i Gaspromnjeftova ulja proizvedena u Italiji.

Ekipa na čijem čelu je Bepe Tenti, tvorac i rukovodilac projekta prošle nedelje je, na putu dugom oko 30.000 kilometara boravila i u Beogradu. Ekspediciju prati ekipa italijanskog kanala RAI UNO. Od materijala koji će tokom tri meseca putovanja snimati kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Mašarsku, Ukrajinu, Rusiju, Mongoloju i Kinu biće montirana TV emisija.

Overland World Truck Expedition je ekspedicioni projekat koji je 1995. godine osmislio svetski putnik, Italijan Bepe Tenti. Za ovih 15 godina Tenti je organizovao na desetine ekspedicija po svetu, koje su imale ekološke, humanitarne i(li) tehnološke misije.

Od građevinara do Overlanda

Bepe Tenti je čovek koji je na vrlo zanimljiv način i profesionalno počeo da se bavi onim što je čitavog života predstavljalo njegovu strast: avanturističkim putovanjima. Svoj radni put počeo je kao građevinar u svom rodnom gradu Torinu u Severnoj Italiji. Kao ljubitelj alpinizna Tenti je učestvovao u uspinjanjima na obližnje Alpe, koje je organizovao italijanski Alpinistički klub. Tokom jednog takvog putovanja, dok je razgovarao s prijateljima, Tenti je došao na ideju o uspinjanju na vrh Kilimandžaro, koji mu se, zbog svog egzotičnog nazviva, činio tak neodoljivo privlačnim. Zanimljivo je da Tenti u to vreme gotovo ništa nije znao o znamenitom vulkanu, koji se veličanstveno uzdiže u samom srce daleke Afrike. To mu, međutim, nije smetalo da ubedi prijatelje da mu se pridruže u onome što je, kako je mislio, trebalo da postane najveća avantura čitavog njegovog života. Tenti sada priznaje da tada nije mogao ni da pretpostavi da je to bio zov sudbine, i da će posle tog njegovog prvog putovanja uslediti mnogo drugih ekspedicija.

Iako nikada pre toga nije bio u instranstvu i nije znao ni reči engleskog Tenti uspeva da organizuje ekspediciju na Kilimandžaro. Ona je završena uspešno, uprkos ujedu insekta koji je zarazio Tentija bolešću opasnijom od malarije. Uskoro posle povratka, prateći, kako sam kaže, »glas svoje muze koja ga je zvala u daljine» Tenti je napustio svoj posao građevinskog preduzimača.

Početkom sedamdesetih osnovao je međunarodnu turističku kompaniju Trekking International i uskoro zauzeo lidersko mesto u oblasti avanturističkih putovanja. Put ga je vodio od severnog kanadskog leda do vrhova Anda, od azijskih stepa do tajanstvenih kraljevstava na Himalajima. Njegove ekspedicije pomogle su hiljadadma entuzijasta da odu na najudaljenija mesta na Zemlji.

Tenti je osamdesetih otvorio novu filijalu, specijalizovanu za podršku posebnih događaja. Zahvaljujući toj podršci bili su postignuti mnogi veliki uspesi, uključujući i rekordna uspinjanja Reinhold Messner, koji je osvojio sve vrhove više od 8.000 metara na planeti. U isto vreme, pošto je kompanija Tenti bila vodeća turistička agencija Italije, predstavnici RAI UNO, prvog kanala italijanske televizije su zamolili ovog preduzimljivog avanturistu da pomogne pri snimanju dugometražnog filma o srednjevekovom putniku iz Venecije, Marku Polu, koji se u to vreme snimao na Tibetu. To je bila polazna tačka tesneo saradnje, koja traje već nekoliko decenija. Tenti je postao glavni partner RAI UNO za proizvodnju emisija o avanturističkim putovanjima, a njegov najveći uspeh postala je serija Overland, čije je emitovanje počelo 1996. godine. Sada se snima dvanaesta sezona te serije. Bepe Tenti je organizator svih ekspedicija prikazanih u seriji Overland, i lično je učestvovao u njima kao rukovodilac.

Test u ekstremnim uslovima

Na čelu Overland World Truck Expedition bio je prošle nedelje i u Beogradu, učestvujući i sam na promociji Gazpromnjeftovih ulja i maziva. Ulja G-Profi koriste se u motorima Iveco, a G-Energy u motorima Ford. Ova ulja su, nakon završenih ispitivanja već dobili odobrenja po specifikacijama takvih svetskih giganta kao što su Mercedes Benz, Ford, BMW, VW, MAN, Volvo, Deutz i Cummins. Ipak, svakako će potvrda njihove premijum klase biti ono što po stizanju na cilj budu imali da kažu učesnici ekspedicije Overland, koji će ih koristiti u najtežim, često ekstremnim uslovima povišenih temperatura i velikog opterećenja. Jer, automobili podmazani uljima G-Energy i G-Profi preći će dug put od Milana do Šangaja, bespućima kroz Rusiju, Mongoliju i Kinu. Tokom cele ekspedicije uzimaće se i testirati uzorci ulja, tako da će ovaj put biti odlična prilika da nova ulja sama sebe preporuče.
Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...