OAZA ZA SURFERE I LJUBITELJE PRIRODE

Priredio:    M. Aksentijević

Najlepše plaže na svetu: Arugam Bay – Sri Lanka

Gde se nalazi: Ampara, jugoistočni deo Sri Lanke, jugoistočna AzijaKada je posetiti: od aprila do septembra za surfing, a novembar i decembar za posmatranje migracije ptica.

Dešavanja: internacionalno poznato mesto za ronjenje, takodje sjajno mesto za posmatranje divljih životinja kao i za ribolov.

Šta ne treba zaboraviti: dasku za surf i dobar dvogledValuta: srilančanski rupi koji se menja okvirno 90-100 rupija za jedan dolar

Arugam Bay se nalazi u regiji Ampara na jugoistočnoj obali Sri Lanke. To je veoma atraktivna lokacija sa fascinantnim vrstama ptica i divljih životinja, poznata naravno i po nezaboravnim talasima Indijskog okeana za surf koji se ubrajaju u jedne od najboljih na planeti. Fantastični talasi obale Arugam Bay privlače surfere iz celog sveta tokom cele godine.Zbog tamilske borbe u ovoj regiji, turistički vodiči ne preporučuju da se obilazi ovaj predeo Sri Lanke. Ovde, ipak, nije bilo nikakvih nereda još od početka 90-tih i posetioci pričaju da je sada Arugam Bay vrlo miroljubivo mesto. Bez svake sumnje, ipak treba konsultovati turističke vodiče pre nego što odlučite da posetite ovo mesto.Istočna obala Sri Lanke ima svoju lokalnu klimu sa manje kišnih dana nego ostali deo ostrva. Toplo je preko cele godine ali najbolje vreme za posetu je od aprila do septembra kada je i sezona za surf.

Najbolje doba dana za posmatranje divljeg sveta Sri Lanke je u svitanje i pri zalasku sunca. Najčešći posetioci laguna su slonovi, jeleni, divlji veprovi i krokodili. Ako se usudite da udjete u džunglu, možete naleteti na drevne budističke kulture koje su cvetale u ovom regionu. Iskopine budističkog hrama Modu Maha Vihare starog preko 2.000 godina nalaze se odmah pored Pottuvil-a.Sve u svemu, ovo je jedno od rajskih mesta za odmor i rekreaciju u pravom smislu te reči.

Da, još da pomenemo i hranu. Morski plodovi, voće i povrće, malo začinjeno, sve odmah pored plaže, lokalni ugostitelji vrlo rado spremaju i vaš ulov iz ribolova.

Imamo još jedan predlog za nezaboravan boravak na Sri Lanki a to je iznajmljivanje motorcikla za obilazak Sri Lanke na primer, od Colomba do Arugambaya preko planina. Treba paziti da se iznajmi dobar motor, što i nije tako lako, pa se preporučuje da se iznajmljivanje motora obavi sa nekim ko poznaje motore ili sa turističkim vodičem.

Izvor: http://www.pilotguides.com


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...