Češka: vaučeri za odmor u zemlji – skoro 400 evra

M. L.

Prodaja aranžmana za posetu Češkoj već sasvim obustavljena, pa će država ove godine svoje građane materijalno stimulisati na odmor u zemlji
(ilustracija, Prag: Ranijih godina turisti su zaposedali most na Vltavi ali ove godine ih nema)

Sezona godišnjih odmora nije još počela, zbog korona krize ne zna se još ni kada i da li će tokom leta granice uopšte biti otvorene za odmore u inostranstvu. Česi, inače, tradicionalno najčešće putuju na letnji odmor na hrvatski Jadran (njih skoro milion), i još oko 2,8-3,0  miliona u druge zemlje (Slovačka,  Slovenija, Grčka, Bugarska, Italija, Španija, Albanija, Tunis...). U svakom slučaju, u Češkoj je već sada, kako piše nacionalna agencija ČTK, izvesno da će država ove godine svoje građane materijalno stimulisati na odmor u zemlji.

prag-maske-pijaca-

Prague, 20.04.2020 - ljudi sa zaštitnim maskama na pijaci u Pragu, tokom vanrednog stanja u Češkoj zbog pandemije korona virusa

Taj podsticaj bi bio u vidu pojedinačnog vaučera u visini od 10 hiljada kruna (u evrima je to pre početka ove krize iznosilo oko 400, sada oko 370 evra). Time bi se pomogao domaći turizam, koji godišnje ostvaruje prihod od oko 12 milijardi evra, što je za ovu relativno malu zemlju, koja nema more niti Alpe, značajan rezultat. No, već do kraja aprila, kako se predviđa, prihod će biti manji od planiranog za oko dve milijarde evra, a do kraja godine još mnogo više jer je prodaja aranžmana za posetu Češkoj već sasvim obustavljena. Sada je zatvoreno oko 95 posto hotela a na povratak stranih turista u nekom pristojnom broju treba računati tek u poslednjim mesecima ove godine.

U Ministarstvu za lokalni razvoj je već počeo da se priprema program „Odmor u Češkoj“. Njime će se omogućiti da zajedno u finansiranju odmora učestvuju, pored korisnika, država i turističke firme.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...