Devizni priliv od turizma 1,4 milijarde

D. Ć.

Srbiju je u 2019. posetilo 3,6 miliona turista, od čega su polovina stranci, istakao je ministar Rasim Ljajić na 35. dodeli „Turističkog cveta“, nagrade koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije
(foto, Marija Labović i Rasim Ljajić)

Turizam u Srbiji u 2019. imao je rast od oko osam odsto, a ostvareni devizni priliv od turizma iznosio je 1,4 milijarde evra, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Srbiju je u 2019. godini posetilo 3,6 miliona turista, od čega su polovina stranci", istakao je Ljajić na 35. dodeli nagrada „Turistički cvet“, koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije.

Prema njegovim rečima, „rast od sedam do osam odsto je duplo veći nego što je to prosek na globalnom nivou ili u zemljama EU“.

„Ukoliko zadržimo ovaj rast u dužem vremenskom periodu, onda možemo da kažemo da je naš turizam na čvrstim temeljima“, ocenio je Ljajić.

Direktorka-TOS-a-i-ministar-u-sali

Direktorka TOS-a Marija LAbović i ministar Rasim Ljajić u sali

Deset miliona noćenja

On je istakao i da je „ove godine ostvareno 10 miliona noćenja, kao i da su Srbiju najviše posećivali turisti iz Kine, koji će u 2019. godini premašiti broj od 150.000“. Ljajić je naveo i da je ove godine počeo proces privatizacije i rešavanje problema banja.

„Donosimo Zakon o privatizaciji banja, koji će rešiti pravne probleme njihovog konačnog statusa. Konačni rezultat su i sistemska rešenja u Zakonu u turizmu i Zakonu u ugostiteljstvu, posle dužeg vremena odvajamo ova dva zakona“, objasnio je Ljajić, a prenosi Beta.

On je rekao i da se nastoji da se na ostale turističke destinacije primeni model Vrnjačke Banje u koju je država poslednjih godina uložila 175 miliona dinara.

„Ove male investicije su prouzrokovale enorman rast privatnih ulaganja u Vrnjačku Banju koji iznosi više od 100 miliona evra u izgradnju hotela i drugih turističkih sadržaja“, naveo je Ljajić.

Upravo je TO Vrnjačke Banje dobila nagradu „Turistički cvet“ u konkurenciji turističkih organizacija.

tos-Najbolja-TO-Vrnjačka-banja-s

Najbolja TO - Vrnjačka banja

Dvadeset pet godina TOS-a

Direktorka TOS-a Marija Labović rekla je da svečanost dodela nagrada ovoga puta ima poseban značaj, jer TOS proslavlja 25 godina postojanja. Navela je da se u 2019. godini za nagradu "Turistički cvet" prijavilo 78 kandidata.

„Ove godine smo napravili jednu novinu, a to je glas publike koji je bio šesti član žirija, gde je online glasalo 12.000 ljudi“, kazala je Labović.

Nagrada „Turistički cvet“ dodeljuje se jednom godišnje u pet kategorija za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga i za doprinos razvoju i promociji turizma.

U kategoriji Turistička organizacija nagradu je odnela Vrnjačka Banja, dok je za Turističku manifestaciju godine nagrađen Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević - JUST OUT Manasija“. Najbolja u kategoriji Receptivna turistička agencija bila je Balkan Travel Centar, dok je nagradu za Ugostiteljski objekat za smeštaj - hotel/ostali nagradu odneo - Grand hotel Tornik na Zlatiboru, odnosno Nataly Spa iz Sokobanje.

Nagradu je dobio i Arheološki park Viminacijum i to u kategoriji Organzacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma, dok je pojedinačnu odnela direktorka Tvrđave Golubački grad, Iskra Maksimović. Dodeljeno je i specijalno priznanje asocijaciji „FilminSerbia“, kao i nagrada za „Najbolju fotografiju Srbije 2019“.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...