Zapadna srbija „veća“ za Čačak i Guču

Danijela Ćirović

Turističkoj regiji ove godine su pristupile i opštine Čačak i Lučani, čime je i ponuda bitno bogatija, kaže direktor RTO Miroslav Rađen, najavljujući nove turističke atrakcije za letnju sezonu
(Brda Zlatibora - foto, Glimpses of the World)

Kada ovog leta turisti krenu na odmor i zapute se prema Užicu i Zlatiboru, naići će na nove turističke sadržaje – poput nekoliko ziplajnova, na već poznate vidikovce na Uvcu i Tari, ali i na obeležavanje osam vekova manastira Mileševe. Novina je i da se već od Čačka ulazi na teritoriju Zapadne Srbije, bar kada je turizam u pitanju.

Direktor Regionalne turističke organizacije (RTO) Zapadna Srbija, Miroslav Rađen u intervjuu za Balkanmagazin govori o porastu broja inostranih gostiju, o novim izletima i projektima, specifičnostima koje nose lokaliteti regije, ali i svemu onome što nikako ne treba da se propusti tokom predstojeće letnje sezone.

Miroslav-Rađen-(Zoom-Užice)

Miroslav Rađen,(foto, Zoom-Užice)

Šta je to što RTO priprema turistima za ovu godinu?

Imajuću u vidu veliku konkurenciju na turističkom tržištu i sve zahtevnije turiste, trudimo se da uvek ponudimo nešto novo. Ono što bih izdvojio jeste izuzetna ponuda dodatnih sadržaja, posebno za aktivan odmor, kao i jednodnevnih izleta. Turisti koji borave u nekoj od destinacija u našem kraju, mogu organizovano ili individualno da posete ostale destinacije, pa svaki dan može da im bude drugačiji od prethodnog.

Na šta ste posebno obratili pažnju poslednjih godina kada je u pitanju turizam u regiji?

U prethodnih nekoliko godina mnogo smo radili na unapređenju turističke infrastrukture za aktivni odmor, jer je naša regija bogomdana za turiste koji vole aktivnosti u prirodi. Izgradili smo 15 vidikovaca od kojih su najatraktivniji oni u kanjonu reke Uvac preko puta čuvenog vidikovca „Molitva“, zatim „Banjska stena“ na Tari – odakle se pruža predivan pogled na kanjon reke Drine, dva vidikovca na Zlatiboru, dok se sa onih u Prijepolju i Užicu ova dva grada vide kao na dlanu. Imamo uređene pešačke, planinarske i biciklističke staze u celoj regiji, a na planini Mučanj u selu Močioci u blizini Ivanjice uredili smo i sportsko-penjačke smerove za ljubitelje alpinizma.

Užice-sa-Starog-grada

Pogled na Užice sa Starog grada (foto Glimpses of the World)

Ima li novih projekata, koje turisti nisu mogli da vide do sada?

Posebnu atrakciju od ove godine predstavljaće ziplajn u Užicu u blizini Starog grada, čuvene užičke tvrđave, koji će početi sa radom ovih dana. Vožnja koja traje oko 45 sekundi iznad kanjona Đetinje je nešto što treba doživeti. Nadamo se da će turisti koji sada uglavnom samo prolaze pored Užica svratiti u grad i uživati u ovom sadržaju, kao i u mnogim drugim koje nudi takozvani “mali Carigrad”. U toku godine biće urađena još dva ziplajna, na planini Zlatar i u Ivanjici. To će biti izuzetan dodatni sadržaj za ove dve značajne destinacije u turističkoj regiji Zapadna Srbija. 

Navedene projekte finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, čija podrška nam je izuzetno značajna. Ministarstvo je i najzaslužnije za dobre rezultate koje turizam u Srbiji ostvaruje poslednjih godina. 

Uvac-s

Meandri Uvca (foto, Glimpses of the World)

Od ove godine su i Čačak i Lučani postali deo turističke regije. Šta time dobijaju oni, a šta RTO?

Vrlo je važno što su Grad Čačak i Opština Lučani postali deo turističke regije Zapadna Srbija, jer u geografskom i turističkom smislu predstavljamo jednu celinu. TO regije Zapadna Srbija je osnovana 2006. godine i opstali smo na turističkom tržištu zbog toga što svi imaju interes da budu deo regionalne turističke ponude, svesni činjenice da će pojedinačne destinacije, ma koliko atraktivne bile, ostvariti bolje rezultate ukoliko su deo jednog šireg područja. Turisti žele da posete više destinacija ne mareći za granice između gradova i opština, a mi im upravo to nudimo.

Naravno da regija dobija mnogo sa Čačkom kao najvećim gradom u Zapadnoj Srbiji i njegovom izuzetnom turističkom ponudom, gde su najznačajnije Ovčarsko-kablarska klisura, koja s pravom nosi epitet “Srpske Svete Gore”, i Atomska banja Gornja Trepča. Opština Lučani sa Gučom kao najposećenijom i najprepoznatljivijom manifestacijom u Srbiji, nama mnogo znači i trudićemo se da afirmišemo i one turističke potencijale u Lučanima, koji još nisu dovoljno poznati. 

Meandri Uvca

Muzej trube u Guči (Glimpses of the World)

Imate li podatke o turističkoj poseti za prošlu, odnosno ovu godinu?

U prošloj godini imali smo povećanje broja gostiju za sedam odsto i povećanje broja noćenja za četiri, što je dobar rezultat, imajući u vidu da je 2017. godina bila rekordna. Neregistrovani turistički promet je i dalje veliki problem i nadamo se da će usvajanjem novog Zakona o turizmu, kojim je predviđeno paušalno oporezivanje privatnog smeštaja, stanje na terenu biti znatno bolje.

Krstarenje-Drinom

Krstarenje Drinom (foto, Glimpses of the World)

Koji su to lokaliteti koji privlače najviše turista?

Ubedljivo najposećenija destinacija u Zapadnoj Srbiji je Zlatibor. Oko 60 odsto noćenja u regiji ostvaruje se na najposećenijoj planini u Srbiji, potom slede Bajina Bašta, Užice, Ivanjica i Nova Varoš.

Odakle su najbrojniji posetioci, kada su u pitanju turisti iz inostranstva?

Najviše posetilaca nam dolazi iz bivših jugoslovenskih republika, posebno iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, odmah iza njih su turisti iz Rusije i Kine, a sve više je turista iz Italije, Nemačke i drugih zapadnih zemalja.

Primećen je porast broja turista iz Kine. Kako to tumačite i da li se RTO prilagođava ovoj činjenici, s obzirom na to da oni često ne govore engleski?

Mislim da će turisti iz Kine već ove godine biti na prvom mestu kada su u pitanju strani turisti koji posete Srbiju. Razlog za to je što je Vlada Republike Srbije donela odličnu meru da im ukine vize, ali možda i više od toga to što Kinezi traže nove destinacije, a Srbija je svakako jedna od njih. Izuzetno je važno povezivanje sa zemljama u okruženju i predstavljanje zajedničke ponude, jer turisti sa dalekih tržišta žele da posete više zemalja u okviru jednog putovanja i vide što više.

Moram da priznam da ni mi, kao ni ostali turistički radnici u Srbiji, nismo dovoljno spremni za turiste iz Kine i treba mnogo da radimo na prilagođavanju naše ponude baš njima. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da turisti iz Kine obično dolaze u grupama i da uvek neko iz grupe govori engleski. To naravno ne znači da ne treba da radimo na tome da u narednom periodu nađemo načina da imamo turističke vodiče i na kineskom jeziku.

Svakako da je kinesko tržište važno za nas, ali smatram da su nam jednako važna i neka druga tržišta koja su zapostavljena, kakve su na primer skandinavske zemlje, iz kojih možemo da imamo mnogo više turista. 

Proleće-u-Čačku

Proleće u Čačku (foto, Glimpses of the World)

Šta biste nam savetovali da ovog leta nikako ne propustimo u Zapadnoj Srbiji?

Kada dođete u Zapadnu Srbiju ne znate šta biste pre posetili, i to zaista nije fraza. Zlatibor je danas evropski konkuretna destinacija, sa prirodnim lepotama i izuzetno razvijenom turističkom infra i suprastrukturom. Izgradnjom Gondole Zlatibor će biti poznata destinacija u celom svetu.

Ove godine obeležavamo izuzetno značajan jubilej –  osam vekova manastira Mileševe. Pored verskog, ovaj manastir predstavlja i izuzetnu kulturno-istorijsku znamenitost o čemu svedoči i podatak da je 1962. godine, kada je uspostavljen prvi satelitski signal između Evrope i Amerike, Stari kontinent poslao nekoliko fotografija kulturnog nasleđa, među kojima i sliku freske „Belog anđela“ iz Mileševe. Čitavo čovečanstvo se predstavilo sa tri znamenitosti i poslalo u svemir fotografije Kineskog zida, sletanja čoveka na Mesec i „Belog anđela“.

Ako želite da provedete nezaboravan vikend u Srbiji, onda vam preporučujemo “Čarobni turistički prsten”, koji obuhvata krstarenje kanjonom reke Drine, posetu čuvenom mostu na Drini i Andrićgradu u Višegradu (koji inače smatramo sastavnim delom naše regije), zatim vožnju „Šarganskom osmicom“, posetu Drvengradu na Mećavniku, i planini Tari. Promeniti tri prevozna sredstva i videti svu tu lepotu za jedan vikend možete samo u Zapadnoj Srbiji!

Svestan sam da bi i nekoliko ovakvih razgovora bilo premalo da predstavimo celu regiju, ali moram da pomenem Zlatar, planinu koja s pravom nosi epitet “fabrike crvenih krvnih zrnaca”, zatim Sjeničko jezero sa meandrima reke Uvac – možda i najlepšom panoramskom slikom u Srbiji. Ne zaostaju ni Peštersko polje, Park prirode Golija, ponuda u seoskom turizmu, posebno u Kosjeriću i Ivanjici, prelepe plaže u Arilju i crkva Svetog Ahilija koja je građena pre Kosovke bitke, te Muzej železnice u Požegi. Kod nas imate i mnogo dobrih manifestacija od kojih su najpoznatije Sabor trubača u Guči, Drinska regata u Bajinoj Bašti, „Zlatiborsko leto“, Nušićijada u Ivanjici, Arlemm u Arilju, “Žestival” u Užicu i mnoge druge. Obavezno morate da posetite Potpećku pećinu, koja ima najveći pećinski ulaz na Balkanu, i obližnje selo Zlakusu...

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...