Porast broja kruzera u Srbiji

Danijela Ćirović

Međunarodna konferencija o Dunavu, 23. po redu, održana je ovoga puta u Beogradu. Direktorka TOS-a Marija Labović istakla je da je tokom 2017. ukupno 531 rečni putnički brod pristao u prestonicu, a da je konferencija prilika da se broj turističkih poseta ovog tipa bar udvostruči
(foto, Pristanište u Beogradu)

Turistička organizacija Srbije i agencija „Danjub turist konsalting“ organizovali su 23. Međunarodnu konferenciju o Dunavu i turizmu pod sloganom „Beograd – tradicija sa vizijom“.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, pozdravila je prisutne na otvaranju konferencije i istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je skup ove godine baš u Srbiji.

„Veliko mi je zadovoljstvo da vam poželim dobrodošlicu u ime TOS-a. Zahvaljujem se gospodinu Gerhardu Skofu na pomoći u organizaciji, kao i svima koji su glasali za to da se konferencija održi upravo kod nas, jer smo u takmičenju za to gde će biti organizovana – pobedili Bazel. To pokazuje koliko su učesnici zainteresovani upravo za Dunav u Srbiji“, istakla je Labovićeva.

Direktorka-TOS-a-Marija-Labović

Direktorka TOS-a Marija Labović

Prošle godine 70.000 turista

Prema podacima TOS-a, 531 rečni kruzer sa ukupno oko 70.000 turista došao je u Srbiju 2017. godine i pristao u Beograd, dok je 2016. bilo oko 65.000 turista koji su došli ovakvim brodovima.

„Činjenica je da dolazi više turista brodom u poslednjih 10 godina, ali je upravo ovakav jedan skup prilika da pokušamo bar da udvostručimo tu posetu. Srbija je kao i uvek spremna da podrži razvoj turizma na Dunavu, a kao što znate, Dunav je tretiran kao jedna od tri najvažnije destinacije kod nas. Tokom 2016. Dunav je bio glavna tema promocije srpskog turizma. Ovom prilikom vas pozivam da udruženim snagama predstavimo turističku ponudu Dunava u Srbiji, a ja vam obećavam da se nećete pokajati“, rekla je direktorka TOS-a na početku konferencije.

Labovićeva je kasnije novinarima rekla da turisti koji dolaze u Srbiju često navode da je glavni razlog što su odlučili da posete našu zemlju, bogato kulturno-istorijsko nasleđe, a u tome turistička ponuda duž srpskog toka Dunava nikako ne manjka.

„Dunav još nije toliko u ponudi stranih turističkih agencija, ali i ova Međunarodna konferencija može da pomogne da se tu stvari promene. Jedan od izazova će nam biti i rešenje pitanja graničnog prelaza, jer turisti koji dolaze iz Evropske unije kod nas će imati prvu pasošku kontrolu, pa bi tu stvari možda trebalo pojednostaviti“, navela je ona.

Gerhard-Skof-iz-DTK

Gerhard Skof

Skof: Da predstavimo Beograd

Prisutnima se na otvaranju u hotelu Crown Plaza obratio i Gerhard Skof ispred agencije DTK, koji je pozdravio „porodicu koja se sastaje u mestima uz Dunav“. On je naznačio da „deset godina nisu bili u Beogradu“ i da se primećuje da se grad puno promeni.

„Želimo da podstaknemo predstavnike kompanija da veći broj brodova sa većim brojem turista dolazi u Srbiju i da se gosti ovde duže zadržavaju. Želimo da im na najbolji mogući način predstavimo Beograd, Novi Sad i Dunav u Srbiji, kako bi u narednom periodu uvrstili Srbiju što više u svoje programe i turističku ponudu“, rekao je Skof.

Državni-sekretar-Miroslav-Knežević

Državni sekretar Miroslav Knežević

Prilika za saradnju

Miroslav Knežević, državni sekretar za turizam pri Ministarstvu privrede, turizma i telekomunikacija, poželeo je prisutnima dobrodošlicu i istakao, između ostalog, da resorno ministarstvo prepoznaje da je nautički turizam od velikog značaja za turističku strategiju zemlje.

„Na ovaj način se Srbija povezuje sa drugim državama, ne samo ekonomski, već i turistički“, rekao je Knežević.

On je naznačio da je ministarstvo od 2015. investiralo oko 2,5 miliona evra u pristaništa, te da nastavlja međunarodnu saradnju u pogledu održivog turističkog razvoja.

„Ovo je prilika da se domaći turistički predstavnici sretnu sa kolegama iz kruzing industrije, i da se eventualno naprave dogovori za buduću saradnju“, dodao je Knežević, ističući da se očekuje da svi projekti ministarstva, među koje spada i uređenje pristaništa, budu završeni do kraja sledeće godine.

Gradski-sekretar-Milinko-Veličković

Gradski sekretar Milinko Veličković

Pristanište u Zemunu 2019.

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković najavio je da će iduće godine biti gotovo još jedno pristanište u Beogradu – u Zemunu, a u planu je još pet malih, gde bi pristajao i rečni taksi.

Konferencija, koja je trajala od 3. do 5. decembra, okupila je ključne kruzing kompanije na Dunavu. Kroz predavanja i radionice prisutni su imali priliku da se upoznaju sa ponudom na Dunavu u Srbiji, koji od Švarcvalda u Nemačkoj gde izvire, pa do Crnog mora iznosi 2.850 kilometra. Rečni tok Dunava u našoj zemlji dugačak je 588 kilometara, što čini gotovo petinu ukupnog toka ove velike reke.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...